Μητσοτάκης: «Τα επόμενα χρόνια θα πάρουμε νέα αεροσκάφη και ελικόπτερα για το Πυροσβεστικό Σώμα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απ’όπου προανήγγειλε την απόκτηση νέων μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε συζήτηση για τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές».

Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: «Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τα στελέχη των Ενόπων Δυνάμεων, τα οποία συμμετέχουν πολύ ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και γενικότερα των φυσικών καταστροφών.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αντικατάσταση των γηρασμένων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος με νέα σύγχρονα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το 2021 και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, όπως είχε δηλώσει ο τότε υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, προβλέπει την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών καναντέρ CL- 515, το οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά CL-215, ενώ θα αναβαθμιστούν τα CL-415 σε CL-515. Παράλληλα, σύμφωνα με το εξοπλιστικό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται η αγορά συνολικά 36 νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News