Μητσοτάκης – Βρυξέλλες: «Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν θα περάσουν – Θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δηλώσεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην ΕΕ και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Η χώρα μας θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ και τα μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Οι απάντηση του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα

Όσον αφορά στην επιστιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη «νύφη» απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

«Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως του είπε ότι πολιτική ίσον αποστάσεων, δεν νοείται.

«Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου.

Τι δήλωσε για τις πρόωρες εκλογές

«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, λιγότερη πόλωση και παραπέμπουν σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας» ενώ συμπλήρωσε πως «η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News