OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC των ΗΠΑ

06/11/2023 - 16:32
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC των ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Υπεγράφη, σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, η συμφωνία χρηματοδότησης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τον αμερικανικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό US International Development Finance Corporation (DFC), ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Πάνος Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στη συμβολή τόσο της αμερικανικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Είμαστε εδώ και φτιάχνουμε ναυπηγεία για τους Έλληνες εφοπλιστές» είπε και πρόσθεσε ότι περίπου το 80% των πλοίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου είναι πλοία Ελλήνων εφοπλιστών. «Απαιτούνται επενδύσεις εκατομμυρίων γιατί οι υποδομές είχαν απαξιωθεί» εξήγησε ο κ. Ξενοκώστας, αναφέροντας ότι ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το πλάνο μας – μετά την συμφωνία με τον DFC – αφορά σε συνολικές επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ» επισήμανε ενώ διευκρίνισε ότι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε έργα υποδομών.

«Η σημερινή υπογραφή είναι μια σφραγίδα φιλίας του ελληνικού και του αμερικανικού λαού» κατέληξε ο κ. Ξενοκώστας. Τη συμφωνία χρηματοδότησης υπέγραψαν ο κ. Ξενοκώστας και ο CEO του DFC Scott Nathan.

Μετά την υπογραφή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας.Με τη βοήθεια της αμερικανικής χρηματοδότησης «θα δούμε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας να ανθούν και πάλι».

Αναφέρθηκε στις κοινές αξίες του ελληνικού και αμερικανικού λαού, τη δημοκρατία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη φροντίδα του περιβάλλοντος ενώ πρόσθεσε: «Η Αμερική στέκεται δίπλα στην Ελλάδα, σήμερα και για πάντα.Η δουλειά στα ναυπηγεία δίνει τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να έχει αξιοπρέπεια» κατέληξε ο αμερικανός πρέσβης.

CEO Nathan today signed a $125M financing deal to modernize the Elefsina shipyard in Greece—an investment that will establish a maritime and energy supply hub, creating good local jobs & helping the country and region become less reliant on Russian energy. https://t.co/Sl4Qcs9thX pic.twitter.com/VKTJ4LR2O4

— DFCgov (@DFCgov) November 6, 2023

«Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα ναυπηγεία Ελευσίνας», λέει ο υπουργός Ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανάφερε ότι «στο βήμα έπρεπε να είναι ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης για να μιλήσει πριν από εμένα». «Λίγοι», συνέχισε, «ξέρουν την προσπάθεια που κατέβαλλε για να μπορούμε σήμερα να γιορτάζουμε τα εγκαίνια της νέας δεξαμενής».«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, το έθνος με το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, να μην έχει ισχυρά και βιώσιμα ναυπηγεία στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Σκρέκας. «Οφείλουμε να στηρίζουμε ανθρώπους σαν τον Πανό Ξενοκώστα» που έχουν «όραμα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή «δείχνει», είπε, «την πίστη του DFC στα ελληνικά ναυπηγεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά». «Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα ναυπηγεία Ελευσίνας ώστε να προχωρήσουν μπροστά. Να σαλπάρουν σε νέους δρόμους ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Σκρέκα για την αναγνώριση της συμβολής του. «Παραλάβαμε πάνω από 400 εκατ. χρέη, εργάτες χωρίς δουλειά, μια διοίκηση που δεν ήθελε να φύγει και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να μην έχουν παραδοθεί» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Συνεχάρη τους εργάτες στα ναυπηγεία «που στήριξαν πάνω από όλους την προσπάθεια μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Χαρακτήρισε «αληθινό πρωταγωνιστή» της σημερινής ημέρας τον Πανό Ξενοκώστα και υπογράμμισε: «Δεν θα είχε γίνει τίποτα εάν δεν είχε αυτό το πάθος. Αν δεν υπάρχει εκείνη η προσωπικότητα που είναι διατεθημένη να βγει μπροστά, τίποτα δεν προχωράει. Στην περίπτωση της Σύρου και της Ελευσίνας ο άνθρωπος αυτός έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Πάνος Ξενοκώστας».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η γενικής γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών της ONEX Shipyards & Technologies και του DFC αλλά και του ναυτιλιακού και εφοπλιστικού κόσμου ευρύτερα καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εργαζόμενων στα ναυπηγεία.

«Επιβεβαιώνεται η κομβική σημασία των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας»

‘Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies «για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, DFC, προχωρά σε χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου εγχειρήματος».

Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται «η κομβική σημασία των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, ως γεωστρατηγικού κόμβου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της σύγχρονης δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13:40 ενώ ακολούθησε η τελετή ονοματοδοσίας της δεξαμενής με το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους, συμμετείχαν ο Κώστας Σκρέκας και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής, κατηγορίας panamax, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία X

Tags: ONEXΗΠΑΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Άνοδος της θερμοκρασίας και 6 μποφόρ στο Αιγαίο – Δείτε αναλυτικά

12/07/2025 - 07:32
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

11/07/2025 - 04:36
Γεραπετρίτης
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: ««Υπάρχει εν δυνάμει απειλή – Η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί»

10/07/2025 - 21:03

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1878 υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου

Μακρόν για τους δασμούς του Τραμπ: Να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου

Ισραήλ: «Εξουδετερώσαμε στέλεχος των αντιαρματικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Η αντίδραση των «μεγάλων» της ΕΕ για τους δασμούς του Τραμπ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών

Τραμπ: Ανακοίνωσε δασμούς ύψους 30% στις εισαγωγές από ΕΕ – Σε ισχύ από 1η Αυγούστου [pic]

Axios: Ο Πούτιν πιέζει το Ιράν για «πυρηνική συμφωνία» με τις ΗΠΑ χωρίς εμπλουτισμό ουρανίου

Βόρεια Κορέα: Αγκαλιές και χαμόγελα στη συνάντηση Κιμ και Λαβρόφ – Συζήτησαν για την Ουκρανία

Top News

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ήρεμη στη ΓΑΔΑ σχεδιάζει την αυριανή απολογία της - Νέες καταγγελίες για απόπειρες δολοφονίας βρεφών

Καιρός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστης και ενισχυμένων ανέμων μετά το διήμερο δροσιάς - «Πορτοκαλί» συναγερμός για εκδήλωση φωτιάς την Κυριακή

Αλαλούμ με τον καπετάνιο του Κριστιάνο Ρονάλντο και τη σύλληψη «γκαζιάρη» κυβερνήτη σκάφους στον Βόλο: Δείτε βίντεο

Η Άντζελα Δημητρίου με ολόσωμο μαγιό στα 70 της - «Και μην ακούσω τίποτα» έγραψε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert