Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Επικυρώθηκε η μεταβίβαση των ναυπηγείων στον Γ. Προκοπίου

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέρασαν πλέον επίσημα στον έλεγχο του επενδυτή Γιώργου Προκοπίου, μετά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2021.

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, η τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά, στον επενδυτή που αναδείχθηκε από την σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο 2021, Γιώργο Προκοπίου. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταβίβασης πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου φέτος.

Στην τοποθέτησή του για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

«Επικυρώνεται σήμερα η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στον νέο επενδυτή, τον κ. Προκοπίου.

Μία τετραετής, εντατική και μεθοδική προσπάθεια, επίσπευσης του υπουργείου Οικονομικών, με τη συνδρομή και συναρμόδιων υπουργείων για την επίλυση σειράς θεμάτων, κατέστησε εφικτή τη μεταβίβαση, κατόπιν μιας ανταγωνιστικής, διαφανούς και επιτυχούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Με διευθέτηση εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων και με πλέγμα παρεμβάσεων που αναλήφθηκαν διαχρονικά. Ανοίγουν πλέον νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν πυρήνα της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τις βασικές τους υποδομές και την εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα. Όμως, παρά τα προβλήματα, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ενώ οι ευκαιρίες που ανοίγονται, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η άρση των αδιεξόδων και η ανάπτυξη των ναυπηγείων, με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία, θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Για την απασχόληση και τις εξαγωγές, την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, τη διάχυση νέων τεχνολογιών. Αλλά και δυνητικά, για τη διατήρηση αμυντικής αυτονομίας, ως προς την επισκευή και κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου