Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό και το ζήτημα του μεταναστευτικού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πριν λίγη ώρα από το βήμα της 78ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και θα τονίσει κατά την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Μίλησε για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, και τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην περιοχή της Θεσσαλίας. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι δικαιολογία για όλα, αλλά η επιστήμα είναι ξεκάθαρη. Αυτά είναι τα χειρότερα φαινόμενα που έχει αντιμετωπίσει η Μεσόγειος». Αναφέρθηεκ σε όλα τα μέτρα που υιοθετεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση «η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες μας».

Καλέι τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια διεθνή συμμαχία προσαρμογής για την ανταλλαγή τεχνολογίας και άλλων μέσων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των ακραίων φαινομένων.

«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μετανάστευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό το δεύτερο κύριο πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας. Κάλεσε την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, να «χτυπήσουν το πρόβλημα στην ρίζα του».

«Η πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό είναι σκληρή, αλλά δίκαια», είπε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, αλλά και τη βόρεια Αφρική». Υπενθυμίζεται, πως ο πρωθυπουργός μίλησε για το ζήτημα αυτό και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

«Σήμερα δεν θα μιλήσω για το παρελθόν των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θα μιλήσω για το μέλλον. Η διαφορά μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις μας και μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το Κυπριακό, επανεπιβεβαίωσε την θέση της Ελλάδας για την λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. «Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού». «Είναι ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, που παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ». 

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία. Αν το κάνουμε αυτό θα είναι σαν να εγκαταλείπουμε τα πιστεύω μας για την αξία της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 78η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ:

Φωτογραφίες Reuters