Ο Νίκος Παπάτσας στο GES22 για μια υγιή Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας & Άμυνας και Senior Partner EFA GROUP, Νίκος Παπάτσας, σε ομιλία του στο 33ο Ελληνικό Οικονομικό Συνέδριο (Greek Economic Summit) του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Πρέπει να είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουμε κάποια θεσμική πολιτική να στηρίζουμε με τον σωστό τρόπο την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», τόνισε ο Νίκος Παπάτσας, ο οποίος συμφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά τη συνομιλία τους στο πάνελ με τίτλο «Η αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στο ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο την εγχώρια συμμετοχή.

Όπως επισήμανε όμως ο κ. Παπάτσας, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια αξιόλογη βιομηχανική συμφωνία όσον αφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρά μόνον «πολλές υποσχέσεις και αμέτρητα Μνημόνια Κατανόησης-MOU».

Πρότεινε μάλιστα να αλλάξει το «μοντέλο» συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα: αντί να εστιάζουμε στη συμπαραγωγή, να εστιάζουμε στη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Επί παραδείγματι ανέφερε πως οι γαλλικές εταιρείες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια 30% επιστροφή και όχι αναγκαστικά συμπαραγωγή, είτε προσφέροντας προϊόν ή/και υπηρεσία στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, είτε ανοίγοντας την πόρτα στην ΕΑΒΙ να εισέλθει στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα γαλλόφωνων χωρών.

Ο πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. αναφερόμενος στο πώς μέσα από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα μπορούμε να δούμε το μέλλον, παρουσίασε το εξής παράδειγμα: «Tο F-35 διεθνώς δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς αλλά έχει σχεδιασθεί ειδικότερα για να είναι μια πλατφόρμα βιομηχανικής συνεργασίας με μια απέραντη εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέει 15 κράτη. Όλες μα όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εκ προοιμίου εκτεταμένο βιομηχανικό έργο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εισάγει και διαχέει τις τεχνολογίες του μέλλοντος όπως π.χ. τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις κλπ».

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα διαθέτει εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν και στον τομέα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας κάνοντας συμπράξεις στρατηγικής συμμαχίας.

«Ως Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με 44 εταιρίες μέλη, ενεργές και με δραστηριότητες στον χώρο της άμυνας που αποτελούν το 95% της ΕΑΒΙ, προτιθέμεθα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΕΒΙΔΙΤΕ (Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών), για να παρέχουμε μεγαλύτερη γκάμα επιλογών σε προϊόντα και υπηρεσίες στους συναφείς και αλληλένδετους χώρους της άμυνας και της αεροδιαστημικής».

«Η ιστορική συγκυρία επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε οι εταιρίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν άμεσα στις εξελίξεις για νέα κοινή ευρωπαϊκή αμυντική προσέγγιση ενοποιημένων προμηθειών κάτω από την NSPA και OCCAR», ανέφερε ακόμη ο κ. Παπάτσας.