Λιβύη: Ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου μέσω ελληνικής οικονομικής διπλωματίας

Του Κώστα Αλατζά

Την οικονομική διπλωματία επιστρατεύει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει το σύνολο της διχασμένης πολιτικής ηγεσίας στη Λιβύη ώστε να μην επικυρώσει και εφαρμόσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και τις δύο επισκέψεις του προέδρου της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης επισκέπτεται τη βορειοαφρικανική χώρα, όπου θα παραβρεθεί σήμερα στην τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη. πολέμου. Η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, έχει ως στόχο να αναχαιτίσει την τουρκική επιρροή στη Λιβύη και τον που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη

Χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ramadan Ahmed Boujenah και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις κ. Mohamed Khalil Issa. Η επίσκεψη Φραγκογιάννη στη Λιβύη αποσκοπεί στο άνοιγμα μίας νέας σελίδας στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη. Για αυτό το λόγο, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Πετρελαίου και Υγείας αλλά και με οικονομικούς παράγοντες της Λιβύης, όπως η Γενική Ένωση Επιμελητηρίων, Ένωση Βιομηχάνων Λιβύης και η Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Λιβύης GECOL.

Η Λιβύη επιθυμεί την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών. «Πάντα η Λιβύη καλωσορίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα και για αυτό πρότεινα στον κ. υφυπουργό την ίδρυση ενός οικονομικού φόρουμ το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων» ανέφερε ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών, Mohamed Khalil Issa. Από την πλευρά του ο κ.Φραγκογιάννης προανήγγειλε την αποστολή επιχειρηματιών στη Λιβύη τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού της διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Πετράκης παρέστησαν στα εγκαίνια της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης της Αιγύπτου. Τη ναυτική βάση στο Γκαργκούπ εγκαινίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, Αλ Σίσι ενώ στην τελετή παρευρέθησαν ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, σχολιαζόντας το μέλλον των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων ανέφερε ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου θα εξαρτηθούν από την πορεία των εξελίξεων στη Λιβύη. Όπως είπε το ζήτημα της Λιβύης έχει αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και είναι σημαντικό για το Κάιρο.