Ουκρανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων πιλότων και μαχητικών στην Πολωνία στο πλαίσιο της ΕΕ

Ανοικτό αφήνει η Ελλάδα το ενδεχόμενο συμμετοχής σε όποια ευρωπαϊκή δύναμη συγκροτηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το αν θα αποφασίσουν οι υπουργοί άμυνας της ΕΕ να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας, απάντησε: «Όπως γνωρίζετε η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα περιμένουμε την συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε».

Κατά τα λοιπά ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού.

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε τις θέσεις αυτές τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ακόμη πως επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχή και ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατυπωμένες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και υπενθύμισε τις θέσεις αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός σε καμία των περιπτώσεων απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Μίλησε για δικαίωση των θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ αυτών του πρωθυπουργού και είπε πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η άμυνα όχι μόνο είναι αυτοσκοπός αλλά και εθνική προτεραιότητα.

Αναφέρθηκε στην αμυντική θωράκιση της χώρας και τόνισε πως διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Επίσης αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο και στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας. Μεταξύ αυτών στις κινήσεις που έχουν γίνει για την απώλεια των ομογενών στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως «Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν», τόνισε. «Αν η τάση αυτή δε σταματήσει εν τη γενέσει της θα θερίσουμε πολλές θύελλες σε κάθε επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.