OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος δηλώσεων» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λόγω της «μακεδονικής μειονότητας»

24/02/2019 - 21:31
Share on FacebookShare on Twitter

Φωτιές άναψε το άρθρο του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, λέει η αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης υιοθετεί τα λεγόμενα του BBC, είναι επικίνδυνος, απαντά το Μαξίμου. 

Θύελλα προκάλεσε στην Ελλάδα δημοσίευμα του BBC υπό τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι».

Μεταξύ άλλων το BBC ανέφερε πως αυτή η μειονότητα είναι γνωστή ως «οι ντόπιοι» που μιλούν μια γλώσσα που αποκαλείται «ντόπια». «Λείπουν εντελώς από τα σχολικά βιβλία ιστορίας και δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951.

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Αυτή η «εξάλειψή» τους ήταν ένας από τους λόγους της πολύχρονης διαμάχης με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που τώρα επίσημα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι αυτή η διαμάχη έληξε με την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος σιωπηρά αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες είναι ένας λαός με τα δικά του δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «Μακεδονικής» μειονότητας της Ελλάδας», έγραφε το BBC.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι αδύνατο να υπολογίσεις με ακρίβεια τον αριθμό των σλαβόφωνων ή των απόγονων των «εθνικά Μακεδόνων» στην Ελλάδα. «Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος τους υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνον 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της μειονότητας», σημειώνεται.

Παρά τη συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, «για τους Έλληνες Σλαβόφωνους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούν τίποτα άλλο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τις σκιές μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη«, κατέληγε το αφιέρωμα του BBC.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο του BBC που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών…Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό…Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή».

Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι«.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντησή του στη ΝΔ -εμμέσως και στο BBC- ανέσυρε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της γειτονικής χώρας που ανέφερε ότι «σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά. Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος», κατέληγε το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα Δημοκρατία: Η επίθεση Τσίπρα επειδή έγκαιρα τον προειδοποιήσαμε ούτε ωφελεί, ούτε πείθει κανέναν
Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας:

«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν».

Πηγή: Newsit.gr 

Tags: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες με πολλά μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

03/05/2026 - 07:36
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

02/05/2026 - 07:38
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες – 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο

01/05/2026 - 04:36

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Θα μελετήσω τη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, αμφιβάλλω αν θα είναι αποδεκτή» [vids]

Ουκρανία: Νέα φονική ρωσική επίθεση στη Χερσώνα – Καταρρίψαμε 334 ουκρανικά drones, είπε η Μόσχα

Ελλάδα και Γαλλία εξετάζουν συνέργειες στην αμυντική βιομηχανία με στόχο κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα

Τζορτζ Νταν: «Έφυγε από την ζωή» ο πιλότος της RAF που είχε μεταφέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

Η Ιορδανία βομβάρδισε προληπτικά αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στη νότια Συρία

Τραμπ: «Θα αποσύρουμε περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία, πάνω από 5.000» [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Πέντε νεκροί από επίθεση των ανταρτών RSF με drone στο Χαρτούμ

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι χτύπησε θρησκευτικό κτίριο στον Λίβανο – Αναφορές ότι είναι καθολικό μοναστήρι

Top News

Καιρός: Χιόνια στα ορεινά και πολλά μποφόρ στο Αιγαίο - Έρχεται καλοκαίρι μέσα στην εβδομάδα

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις - Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Συνταγή για σουφλέ με ζαμπόν και σπαράγγια

Καμίλα: Η αφανής ηρωίδα της βασιλικής επίσκεψης του Καρόλου στις ΗΠΑ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert