OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 1.070 νέες προσλήψεις ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

08/10/2025 - 17:06
Πυροσβεστική

(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

«Ήδη για τη νέα χρονιά έχουμε 1.070 νέες προσλήψεις στην Πυροσβεστική» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στο «ΣΚΑΪ», έθεσε στην κορυφή της ατζέντας την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ υπενθύμισε ότι «τη φετινή χρονιά επιχειρήσαμε με τον ιστορικά υψηλότερο αριθμό πυροσβεστών, είτε μιλάμε για μόνιμους, είτε για εποχικούς, 18.000 προσωπικό».

Σχετικά με «τη θεσμική θωράκιση των εποχικών» διευκρίνισε: «Προσέξτε, μιλάμε για τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι φέτος, για πρώτη φορά, από εξάμηνοι έγιναν οκτάμηνοι για πέντε χρόνια, δηλαδή η σύμβασή τους είναι για την επόμενη 5ετία οκτάμηνο».

Παράλληλα, για την αξιοποίηση της εμπειρίας τους στις διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων, σημείωσε: «Οι εποχικοί στις προσλήψεις αυτές, είτε μιλάμε για την ΕΜΟΔΕ, δηλαδή όταν θα είναι για τους δασοπυροσβέστες, είτε είναι για τους ΠΕΘ δηλαδή που είναι οι πυροσβέστες επί θητεία, έχουνε αυξημένη μοριοδότηση ακριβώς γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε την εμπειρία τους να μπουν στο Σώμα».

Και πρόσθεσε για τη σύνθεση της ΕΜΟΔΕ: «Ακριβώς, για μόνιμους και μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα η ΕΜΟΔΕ το 90% προέρχεται από τους εποχικούς».

«Η αντιπυρική περίοδος παραμένει ενεργή»

Στη συνέχεια, ο υπουργός τοποθέτησε την αντιπυρική περίοδο και τον φετινό απολογισμό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναδεικνύοντας συγκριτικά στοιχεία και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες.

«Φέτος στην Ευρώπη είχαμε καταστροφές από τις πυρκαγιές τριπλάσιες του μέσου όρου της 20ετίας. 10 εκατομμύρια στρέμματα έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων», είπε. Παρά τα ακραία δεδομένα, υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα αυτή τη στιγμή μαζί με την Κροατία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες είναι κάτω του μέσου όρου της εικοσαετίας».

«Άρα αυτό δείχνει ότι συγκριτικά, με βάση ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, τα πήγαμε πολύ καλύτερα, από ότι τα πήγαν άλλες χώρες», ανέφερε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε, ακόμη, ότι η αντιπυρική περίοδος παραμένει ενεργή και απαιτεί επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωσή της: «Τυπικά είναι μέχρι τέλη Οκτωβρίου και καλό είναι ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μας έχει δώσει τα προηγούμενα χρόνια περιστατικά πυρκαγιών και αυτός ο μήνας. Επομένως θέλουμε τη μέγιστη προσοχή μέχρι τέλος», σημείωσε.

Προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο

Κλείνοντας, ο υπουργός περιέγραψε τον σχεδιασμό προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο, με αιχμή τον συντονισμό με την αυτοδιοίκηση και τη σαφήνεια αρμοδιοτήτων.

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει ένα συντονιστικό με όλες τις Περιφέρειες, διαδικτυακά επί της αρχής και δώσαμε τις ξεκάθαρες οδηγίες και που πρέπει να δώσουμε βάση, είτε αφορά το θέμα των συμβάσεων, για παράδειγμα το να έχουν το αλάτι όλες οι Περιφέρειες, να έχουν τις συμβάσεις έργου με τα μηχανήματα, να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες όταν θα ξεσπάει το φαινόμενο», είπε.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία θα επεκταθεί πανελλαδικά: «Χθες είχα την ευκαιρία να πάω και στη Λαμία, να γίνει και το συντονιστικό επί τούτου για τη Στερεά Ελλάδα και μέχρι τέλος του μήνα θα γίνεται αυτό σε όλες τις γωνιές της χώρας, σε όλες τις Περιφέρειες. Και εγώ και ο υφυπουργός θα διατρέξουμε όλη τη χώρα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Related Posts

καταφύγια
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σχεδόν 3.000 καταφύγια υπάρχουν στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού

07/11/2025 - 19:24
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από το φυσικό αέριο στην καθετοποίηση και τη διαφοροποίηση
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από το φυσικό αέριο στην καθετοποίηση και τη διαφοροποίηση

07/11/2025 - 11:25
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας – Δείτε αναλυτικά

07/11/2025 - 04:28

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1923 σημειώνεται τo «Πραξικόπημα της Μπυραρίας»

Γάζα: H Xαμάς παρέδωσε τη σορό ενός από τους τελευταίους Ισραηλινούς ομήρους

Κύπρος: Η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων μετά από 65 χρόνια

Τουρκία: Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου και άλλων 36 Ισραηλινών αξιωματούχων

Ρωσία: Ζητάει εξηγήσεις από τη Σερβία για τις δηλώσεις Βούτσιτς και την πώληση όπλων στην Ουκρανία

Τραμπ: «Η Ουγγαρία μπορεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο» – Συνάντηση με τον Όρμπαν στον Λευκό Οίκο

Ουκρανία: «Πάνω από 1.400 Αφρικανοί από δεκάδες χώρες πολεμούν για τη Ρωσία»

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει την πρεσβευτή του Ισραήλ στο Μεξικό – Το σχέδιο απετράπη»

Top News

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ΗΠΑ λόγω του shutdown: Ουρές χιλιομέτρων στο Λος Άντζελες για να παραλάβουν δωρεάν τρόφημα

Καιρός: Τριήμερο με βροχές και καταιγίδες - Οι περιοχές που θα πέσει περισσότερο νερό

3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού - Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι

Φορολόγηση ενοικίων, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια και ενισχύσεις στους ενστόλους: Yπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert