Σεισμός στην Ελασσόνα: Κατέρρευσε σπίτι στο Μεσοχώρι – Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος – Ζημιές και σε άλλα χωριά

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των έξι Ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις περιοχές Μεσοχώρι και Δαμάσι. Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο τετραπληγικός άνδρας της είναι εγκλωβισμένος σε αυτό. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έφτασε στο σημείο κατάφερε να τον απεγκλωβίσει.

Επίσης, στο Δαμάσι σημειώθηκε πτώση μεσοτοιχίας σε σχολείο, χωρίς πάντως να κινδυνεύσουν οι μαθητές.

Αναφορές για ζημιές – μικρής ωστόσο έκτασης – αναφέρονται και σε άλλα χωριά, όπως στη Βλαχογιάννη.

Στα σημεία αυτά σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στις έρευνες μετέχει και ελικόπτερο.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στη Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Το χρονικό του σεισμού και πού έγινε αισθητός

Ο σεισμός με μέγεθος 6 Ρίχτερ έγινε στις 12:16 με επίκεντρο την Ελασσόνα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με αναγνώστες ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Λαμία, η Χαλκιδική, στις Σέρρες και η Καλαμαριά αλλά και στο Αγρίνιο, το Βαρθολομιό Ηλείας, τη Ναύπακτο αλλά και την Καλαμάτα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα, στην Άρτα και στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.

Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί 4,7, 4,2 και 4,9 Ρίχτερ.