Στα σύνορα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Έντονη ανησυχία και εγρήγορση στην Αθήνα

Η εκρηκτική κατάσταση στο Ιντλίπ, το αίτημα της Άγκυρας για ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων και η αντιμετώπιση των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται από νωρίς σήμερα στον Έβρο. Νωρίτερα, το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου έκλεισε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων είχε συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά με σκοπό να περάσει στην Ελλάδα.

Στο συνοριακό σημείο διέλευσης βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Κινητικότητα και στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει το συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ «για να διαβουλευθεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», όπως γνωστοποίησε χθες στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η Αθήνα παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και σήμερα ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για τη θέση των Συμμάχων απέναντι στην κατάσταση στη Συρία και έναντι του τουρκικού αιτήματος για ενεργοποίηση του άρθρου 4.