MDCA: Στη Βουλή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» γνωστής και ως MDCA.

Η Συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας επεκτείνεται για πέντε έτη η υπάρχουσα και, μεταξύ άλλων, προετοιμάζει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου».

Ακόμα, σημειώνεται ότι, «η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:

Υπενθυμίζεται ότι την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ (MDCA) είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογό του. Η Συμφωνία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Φωτογραφία Intime News