Τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ – Από τη προσφυγική κρίση στην ασύμμετρη απειλή

Του Κώστα Αλατζά

Τη διαφορά των προσφυγικών ροών από την οργανωμένη από το τουρκικό κράτος μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και τα τουρκικά παράλια, με σκοπό την αιφνίδια και μαζική εισροή τους στην ελληνική επικράτεια επιδιώκει να αναδείξει η ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, την άμεση επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, την αναβάθμιση, στο μέγιστο επίπεδο, των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Αναβάθμιση μέτρων φύλαξης και αποτροπή

Στον Έβρο ενισχύονται περεταίρω οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και οι εναέριες περιπολίες ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Στρατού Ξηράς. Επίσης, για λόγους αποτροπής σήμερα θα πραγματοποιηθούν από μονάδες του Δ Σώματος Στρατού βολές φορητού οπλισμού. Στο Αιγαίο αυξάνονται οι θαλάσσιες περιπολίες από το Λιμενικό Σώμα, όπως και η παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ για τους ίδιους λόγους μονάδες της ΑΣΔΕΝ θα πραγματοποιήσουν άσκηση με πυρά σε θαλάσσιες περιοχές κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαχείριση των ροών γίνεται από τα Σώματα Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ρόλο επιτήρησης.

Υπόθεση εθνικής ασφάλειας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απασχόλησε ιδιαιτέρως ο διεθνής αντίκτυπος και η νομική θωράκιση των εκτάκτων μέτρων ασφάλειας, που λαμβάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση των συνόρων της, προκειμένου οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι σύμφωνες με τις Αρχές της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Για την αιτιολόγηση των συγκεκριμένων μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη ουσιαστικά επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, η μετακίνηση αυτή, λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. «Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα γνωστοποιηθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ αύριο Τρίτη θα περιοδέυσει στον Έβρο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αυξάνονται οι ροές στα νησιά – 1000 σε μια μέρα

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο σχεδόν 1000 άτομα έφτασαν στη Λέσβο, τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Στρογγύλη, τη Μεγίστη και το Φαρμακονήσι.

Η διαχείριση των προσφυγικών ροών μέσω θαλάσσης ανησυχεί ιδιαιτέρως τις ελληνικές αρχές, ειδικά όταν υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια. Όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ «όσο και να αυξηθούν οι θαλάσσιες περιπολίες του Λιμενικού Σώματος αντικειμενικά θα είναι ανέφικτο να σταματήσει ένας μεγάλος όγκος ροών από τα τουρκικά παράλια και ειδικά όταν υπάρχει και η προτροπή από τις τουρκικές αρχές.» Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει έντονη ανησυχία για ραγδαία αύξηση των ροών τις επόμενες ημέρες καθώς από την περασμένη Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή έχει διακόψει τη στοιχειώδη επικοινωνία που απαιτείται με το Λιμενικό για τη διαχείριση των ροών.