Τσίπρας: «Η ΕΥΠ παρακολουθούσε ΑΓΕΕΘΑ Φλώρο, ΑΓΕΣ Λαλούση, Διακόπουλο και επικεφαλής Διεύθυνσης Εξοπλισμών» – Κατέθεσε πρόταση μομφής

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει, για να μιλήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Περιέγραψε την ανασφάλεια και την αγωνία για το αύριο της κοινωνίας και είπε: «δυστυχώς οι τύχες της κοινωνίας είναι στα χέρια μιας κυβέρνησης όχι μόνο ανίκανης αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από την δημοκρατία».

«Η κοινωνία ζει εδώ και 6 μήνες στην δίνη των αποκαλύψεων για έναν ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στην δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου» είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για ένα «εγκληματικό δίκτυο με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκείνος ήταν ο επικεφαλής του δικτύου και το οργάνωσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στην υπόθεση που ξεκίνησε με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μέχρι τις έρευνες που έκανε η ΑΔΑΕ και ο Πρόεδρός της κ. Ράμμος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και να αποκαλύπτεται τι έγινε, ο μεν επικεφαλής της ΕΥΠ είπε ψέματα, ο δε πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να διώξει τον κ. Κοντολέοντα, αλλά και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Δημητριάδη.

«Επί 6 μήνες όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ψέματα συνειδητά ότι δεν γνώριζε ότι γίνονταν παρακολουθήσεις», είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ποιους παρακολουθούσε ως «εγκέφαλος του κυκλώματος».

«Σήμερα στη Βουλή θα μιλήσουμε στη βάση αποδείξεων. Από τα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Αποδείξεις που προέκυψαν από τις έρευνες της κατά το Σύνταγμα αρμόδιας ΑΔΑΕ… Ο φάκελος που παρέλαβα από τον κ. Ράμμο περιέχει τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η ανεξάρτητη Αρχή… Ο φάκελος περιλαμβάνει τα έργα του παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ζήτησα να γίνει έλεγχος αν παρακολουθείται ο υπουργός Χατζηδάκης, ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρώην ΑΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, και οι πρώην και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών κύριοι Λάγιος και Αλεξόπουλος», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον κ. Χατζηδάκη τον παρακολουθούσαν τόνισε ακόμα επί 8 μήνες. Η κα Βλάχου υπέγραψε τουλάχιστον 4 διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού Ενέργειας και σήμερα εργασίας. Επίσης, η ΕΥΠ Μητσοτάκη «άκουγε» τους αρχηγούς του στρατεύματος επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Που σημαίνει ότι η κα Βλάχου είχε υπογράψει δεκάδες διατάξεις. «Ποιος ο λόγος που οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση και όταν η υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη συνοδεύει την φτώχεια και όταν η δημοκρατία διασύρεται, όταν η εκτροπή εκτροχιάζει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας εμπλέκονται στα ρυπαρά παίγνια τύπου μαφίας, έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Έχουμε το Σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει η δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αμετάκλητα ένοχοι. Έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Παραμονή στην διακυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία και η διαφθορά αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης….Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι, αμετάκλητοι ένοχοι… Η παραμονή τους στην διακυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη… Μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στη θέση της. Για τους λόγους αυτούς υποβάλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.