Βουλή: Με 181 ψήφους υπέρ και 119 «όχι» υπερψηφίστηκε η αναβαθμισμένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου ομιλία κατά τη Μόνη Συζήτηση και Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

ΥΕΘΑ: «Η Ελλάδα είναι πλέον ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή»

Ο ΥΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η συμφωνία, αυτή η διάταξη και αναδιάταξη των συμμαχιών, η εντατικοποίηση της προσπάθειας να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες, να αναβαθμίσουμε ήδη υπάρχουσες, ξέρετε έχει αναφορά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Και καλό θα ήταν η επιχειρηματολογία που αναπτύσσετε, να είναι με όρους μέλλοντος. Βλέποντας αυτό εδώ το ελικόπτερο, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι πρόκειται για ένα ελικόπτερο τύπου “Bell Heuy”».

«Ακόμα υπάρχουν τέτοια ελικόπτερα σε διαθεσιμότητες των Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτό που έρχεται σαν δεύτερη σκέψη, είναι ότι θα πρέπει να πάμε να ζητήσουμε -έστω και με όρους πλεονάζοντος αμυντικού υλικού- μερικά “Black Hawk” μεθαύριο που θα πάμε στην Αμερική, από τα πλεονάζοντα ξέρετε ή να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα ώστε να αποσύρουμε αυτά της δεκαετίας του 1970, τα παλιά –αξιόπιστα, βέβαια- “Bell Heuy” που χρησιμοποιήθηκαν στον Πόλεμο του Βιετνάμ», συνέχισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

«Δηλώνω απογοητευμένος σήμερα. Όχι γιατί η MDCA θα κυρωθεί. Θα κυρωθεί όντως με το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας. Αλλά γιατί δεν θα κυρωθεί με ευρεία πλειοψηφία ώστε να μεταφέρει αυτή την ευρεία πλειοψηφία ως επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του ο Πρωθυπουργός σε τρεις μέρες, όταν θα μεταβεί με την υπόλοιπη αποστολή στην Αμερική».

Σε ένα σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός τόνισε ότι «το πλαίσιο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας και στηρίζεται στη βασική παραδοχή ότι πλέον για τους Αμερικανούς, σε αντίθεση με ότι ισχυρίζονταν εις το παρελθόν ή πίστευαν στο παρελθόν, η Ελλάδα είναι όντως ο πλέον βασικός και πλέον αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή, όχι ο μόνος εταίρος, ασφαλώς όχι. Αλλά ο πλέον αξιόπιστος. Αυτός εις τον οποίον αξίζει κάποιος, μια δύναμη όπως οι ΗΠΑ να επενδύσει. Αυτό είναι το νόημα της στρατηγικής σχέσης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News