Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι αποποιούνται την ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά σε κέντρο μεταναστών

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη εξέφρασαν «βαθιά λύπη» μετά την πυρκαγιά σε κέντρο μεταναστών στη Σανάα την οποία κατηγορούνται ότι προκάλεσαν με αποτέλεσμα τον θάνατο 44 ανθρώπων και τον τραυματισμό 193, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του κινήματος.

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας σε ό,τι αφορά το ατύχημα που συνέβη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σανάα», δήλωσε ο Χουσέιν Αλ-Άζι, σύμφωνα με το δίκτυο Al-Masirah που ανήκει στους αντάρτες, διευκρινίζοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την τραγωδία αυτή που σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου.

Χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) αποκάλυψε πως Χούθι είχαν εκτοξεύσει «άγνωστης ταυτότητας εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον του κέντρου κράτησης προκαλώντας το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Ο ΟΗΕ ζήτησε στη συνέχεια τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας».

Το κέντρο στέγαζε κυρίως Αιθίοπες μετανάστες στην πρωτεύουσα Σανάα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι όπως και η πλειονότητα της βόρειας Υεμένης. Η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που οι φύλακες του κέντρου προσπαθούσαν να σταματήσουν μια κινητοποίηση των μεταναστών κατά των συνθηκών κράτησής τους.

Οι έρευνες και οι κατηγορίες των Χούθι

Οι Χούθι είχαν καταγγείλει «την υπερβολή στους αριθμούς και την πολιτική εργαλειοποίηση» της τραγωδίας. Απολογισμοί διαφόρων ΜΚΟ έκαναν τότε λόγο για 40 έως 60 νεκρούς και περισσότερους από 170 τραυματίες.

Παρά τον πόλεμο, μετανάστες από το Κέρας της Αφρικής εξακολουθούν να φτάνουν στη χώρα με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν στις γειτονικές, πλούσιες χώρες του Κόλπου. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ζήτησε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για τις αιτίες αυτής της «φρικτής και ασυνήθιστης πυρκαγιάς».

Οι Χούθι δεν διευκρίνισαν τι είδους θα είναι η έρευνα που θα διεξαχθεί. Οι αντάρτες κατηγορούνται συχνά ότι παρεμποδίζουν το έργο των ΜΚΟ και του ανθρωπιστικού προσωπικού επί του πεδίου, όπου ο πληθυσμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια λόγω του πολέμου.

Εδώ και έξι χρόνια η Υεμένη σπαράσσεται από πόλεμο μεταξύ των Χούθι και των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό το Ριάντ.

Η φονική πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα “επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση” στους μετανάστες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, νοσοκομεία της Σανάα φυλάσσονται αυστηρά από τους Χούθι, γεγονός που περιπλέκει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στους τραυματίες.

Περίπου 140 Αιθίοπες επαναπατρίστηκαν με ανθρωπιστική πτήση από το Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης.

Στο Άντεν, περίπου 30 Αιθίοπες μετανάστες διαδήλωσαν χθες μπροστά από την έδρα ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζοντας την οργή τους για τη φονική πυρκαγιά. Μάρτυρας της τραγωδίας στη Σανάα, ένας από αυτούς, ο Οσμάν, λέει πως είχαν «κάνει απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση ή τον επαναπατρισμό τους». Όπως είπε, οι Χούθι τους είπαν: «Θα σας αναγκάσουμε να φάτε με τη βία και θα πολεμήσετε μαζί μας στο μέτωπο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters