ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας – «Δεν δόθηκαν εξηγήσεις»

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, λέγοντας πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρέσβη, ωστόσο δεν δόθηκαν εξηγήσεις.

Ο Έλληνας αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος των πρεσβειών είναι να διαδραματίζουν ένα ρόλο συγκεκριμένο, να υπάρχει μια επικοινωνία που επιτρέπει την διατήρηση ενός καλού, θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση της ρωσικής πρεσβείας, οι ενέργειες της οποίας είναι απαράδεκτες. Ο ίδιος μίλησε επίσης για τους Έλληνες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα προξενεία.

Το «επεισόδιο» με την ρωσική πρεσβεία

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή «δράση» της ρωσικής πρεσβείας, έγινε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, με αφορμή τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά,  που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ομογενών.

Στην Ρηματική αυτή Διακοίνωση, το ΥΠΕΞ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».