Υπουργείο Εξωτερικών: Ψευδεπίγραφο, ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η έγκριση του δεν αλλάζει κάτι, διευκρινίζει το ΥΠΕΞ και καλεί τη λιβυκή πλευρά να απέχει από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης να εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών απορρίπτει η Αθήνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταβάλλει τον «παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα» του και προαναγγέλλοντας τις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το μνημόνιο «ψευδεπίγραφο» και σημειώνει ότι αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής.

«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι Τουρκία και Λιβύη δεν διαθέτουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές που να παρέχουν νόμιμη βάση για την επιχειρούμενη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραγνωρίζει τα ελληνικά νησιά και τα δικαιώματά τους σε θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντιπαραβάλλει στην τουρκολιβυκή συμφωνία τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Ιταλία, τονίζοντας ότι αυτές καταδεικνύουν τον σεβασμό της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών.

Η Αθήνα καλεί τη λιβυκή πλευρά «να απέχει από κάθε ενέργεια που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της για την απόφαση της λιβυκής Βουλής, διαμηνύοντας ότι «θα προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SAS Technology
ΕΛΛΑΔΑ

SAS Technology και infiniDome υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα των προηγμένων μη επανδρωμένων συστημάτων

Αξιοποιώντας την επιτυχημένη τεχνολογική συνεργασία τους και τις νέες ευκαιρίες που προέκυψαν από την AUSA 2026, οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινής ανάπτυξης, στη διεύρυνση της διεθνούς επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων βιομηχανικής συνεργασίας και τοπικής παραγωγής στην Ελλάδα

O Ζαχαρίας Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος της ALTUS-LSA (δεξιά) και ο Mircea Petru Tantau, Γενικός Διευθυντής της S. CARFIL S.A (αριστερά)
ΕΛΛΑΔΑ

ALTUS LSA και CARFIL θέτουν τις βάσεις στρατηγικής συνεργασίας για την ενίσχυση της άμυνας σε Ελλάδα και Ρουμανία

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, οι δύο εταιρείες ενώνουν τεχνογνωσία και βιομηχανικές δυνατότητες για την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών λύσεων