Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: «Γαϊτανάκι» ονοματολογίας – Θέμα χρόνου οι οριστικές αποφάσεις

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα πολιτικά και δημοσιογραφικά επιτελεία, εν αναμονή του ορισμού του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, μετά την επεισοδιακή άρνηση του Ναυάρχου εα και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Όπως είθισται σε περιπτώσεις ανασχηματισμού, ακόμη κι όταν πρόκειται για την πλήρωση μιας νεοσύστατης θέσης, έχει αρχίσει από χθες το «γαϊτανάκι» της ονοματολογίας.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται κυρίως προς απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς ή στον ευρύτερο χώρο της Άμυνας και της Ασφάλειας, καθώς κάπως έτσι ερμηνεύεται το απόσπασμα δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι «η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος αυτού του πεδίου και ταυτόχρονα η παρουσία του στον δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που δεν θα δικαιολογεί την απαξίωσή του ή του να του κολλάνε ταμπέλες από την πρώτη στιγμή που θα ακουστεί το όνομά του για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο».

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι αναζητούν τον υποψήφιο υπουργό σε μια «κλειστή επετηρίδα» ατόμων που διαθέτουν κάποια ή όλα τα εχέγγυα που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε περίοπτες θέσεις αυτής της «επετηρίδας» φιγουράρουν άτομα όπως ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος ή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Όπως από χθες όμως σας ενημέρωσε το OnAlert, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο.

Σήμερα κυκλοφόρησαν και άλλα ονόματα, όπως του πρώην Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, καθώς θεωρείται πρόσωπο με μεγάλη επιχειρησιακή πείρα, ενώ έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Πολλοί θα έβλεπαν με «θετικό μάτι» ενδεχόμενη τοποθέτηση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας του μέχρι χθες υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, που είναι και άνθρωπος εγνωσμένου κύρους και χαίρει γενικότερης εκτίμησης, ενώ στις περγαμηνές του συγκαταλέγεται και η «απόκρουση» της καλά σχεδιασμένης απόπειρας εισόδου μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πάντως τόσο ο κ. Κωσταράκος, όσο και οι κύριοι Διακόπουλος και Στεφανής μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές δεν είχαν – σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert – κάποιο σχετικό μήνυμα.

Βέβαια ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός – με δεδομένη την επιθυμία της κυβέρνησης να λήξει το συντομότερο δυνατόν αυτή η εκκρεμότητα. Κι όταν λέμε το συντομότερο, εννοούμε σήμερα ή το πολύ αύριο Παρασκευή. Οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγη ώρα.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχου Ευάγγελου Τουρνά.

Ο κ. Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γ.Ε.Α. από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Με σπουδές και στις Η.Π.Α., υπήρξε και υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) την περίοδο 2011 – 2012.