23 οι τουρκικές παραβιάσεις σήμερα – Δεν ηρεμεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, συνολικά 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 21 αεροσκάφη.

Ειδικότερα, 7 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και ένας σχηματισμός τριών μαχητικών πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 17 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις σημερινές παραβιάσεις συμμετείχαν και δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV και δύο αεροσκάφη CN-235.

Από τα μαχητικά αεροσκάφη τα 7 ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπολοκές. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα και ενώ βρισκόταν ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους δύο πιλότους του F-4 Phantom που αγνοούνταν, τουρκικά F-16 πέταξαν προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αθετόντας την «άτυπη» συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, να μην γίνονται προκλήσεις σε καταστάσεις κρίσεων.