25η Μαρτίου στην Άγκυρα! Πως γιορτάστηκε – ΒΙΝΤΕΟ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της  Εμρουλλάχ Ισλέρ εκπροσωπήθηκε η Τουρκία στην δεξίωση του Ελληνα Πρέσβη στην Άγκυρα κ. Κυριάκου Λουκάκη για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στην τουρκική πρωτεύουσα, λίγες ώρες αργότερα από το σπάσιμο του μορατόριουμ από πλευράς Τουρκίας για τις εθνικές εορτές  και την παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου ανατολικά του Καστελορίζου.

 Η δεξίωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας δόθηκε  στην αίθουσα του Congresium του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, και πέραν του Τούρκου Αντιπροέδρου παρέστησαν πρέσβεις – όπως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Ριτσιαρντόνε – άλλα μέλη  διπλωματικών αποστολών, στρατιωτικοί ακόλουθοι και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι οι οποίοι – όπως σημειώνουν οι τουρκικές εφημερίδες  - βρήκαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτισμού. Η βραδιά ξεκίνησε  με τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών,παρουσιάστηκαν λαϊκοί χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας από ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων και προσφέρθηκαν ελληνικά πιάτα.

Οι προκλήσεις σε Ζουράφα-Τζιά 

Στο μεταξύ τόσο την επομένη όπως και χθες/σήμερα , όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν στο Αιγαίο. Αρχικά με επικίνδυνη πρόκληση-τσαμπουκά κατά σκάφους του Λιμενικού στην Ζουράφα στο Β. Αιγαίο με »σκληρούς ελιγμούς» ( για την οποία  συνεχίστηκε σήμερα η »διθυραμβική» περιγραφή της από τουρκικά ΜΜΕ), ενώ ήρθε σήμερα η 20ωρη »βόλτα» της κορβέτας μέχρι την Τζιά. 
 
Οι »εορταστικές πτήσεις»

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ανήμερα την 25η Μαρτίου δυο ζεύγη μαχητικών της ΠΑ έκαναν »εορταστικές πτήσεις»  από το σύμπλεγμα του  Καστελόριζου μέχρι την Σάμο το πρώτο και στα νησιά του Β. Αιγαίου ,το άλλο. Για τα αεροσκάφη που πήγαν μέχρι το Καστελόριζο οι Τούρκοι είχαν σηκώσει - εντός της επικράτειάς τους – ένα ζεύγος F-16 σε επιφυλακή.