31 δις τα κέρδη από το οικόπεδο 12 και πολλά υποννοούμενα στη Κύπρο

 
(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10:58)

Τα έσοδα που πιθανόν να υπάρξουν από ένα μόνο κοίτασμα της τάξης των 8,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο οικόπεδο 12, μπορεί να φθάσουν τα 31 δισεκατομμυρία δολάρια,υποστηρίζει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου Σόλων Κασίνης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το  οικόπεδο 12 δεν είναι από τα πιο «δυνατά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές σε άλλα οικόπεδα.

Ο κ.Κασίνης ο οποίος βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την υπουργό Εμπορίου άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των γεωτρήσεων ,αλλά και για τις νέες αδειοδοτήσεις.«Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων δεν γνωρίζω τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία, εγώ σας διαβεβαιώνω ότι εξήγησα και έδωσα γραπτώς τις θέσεις και τις απόψεις μου τόσο στον Υπουργό Οικονομικών όσο και στους άλλους Υπουργούς της Επιτροπής, και είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν δει ξανά τέτοια τεχνοκρατικά πλήρη επεξήγηση του θέματος».

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη διάρκεια συνεδρίου για τις ενεργειακές προκλήσεις και προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασίνης έκανε αναφορά και στο γεγονός της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του από την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου. «Θα διερωτάσθε φυσικά αν έχω άδεια να είμαι εδώ ή αν δεν έχω. Σας βεβαιώνω ότι έχω και άδεια. Αλλά ήταν πάντοτε σκοπός μου να δουλεύω με διαφάνεια και να λέω την άποψη μου», ανέφερε με νόημα.

Εξηγώντας τη σημασία του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, που είναι το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία Noble, ο κ. Κασίνης είπε ότι η εταιρεία κάνει όλα τα έξοδα της γεώτρησης και έργο της Υπηρεσίας Ενέργειας ήταν να ελέγχει ότι τα έξοδα που γίνονται είναι αυτά που πρέπει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτή», είπε, «ήταν η δουλειά από την οποία μας έχουν παύσει και τώρα δεν κάνει κανένας την επιθεώρηση της γεώτρησης, την κάνει μόνο η κ. υπουργός».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του έχει κάποια σχέση με το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, ο κ. Κασίνης είπε ότι «όσον αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων δεν γνωρίζω τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία». Ο κ. Κασίνης, αποκάλυψε ότι η εταιρεία PGS, η οποία διεξήγαγε γεωφυσικές έρευνες το 2006, ζήτησε να κάνει πρόσθετες έρευνες από τις αρχές του χρόνου, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα καμιά απάντηση από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι έρευνες αυτές, πρόσθεσε ο κ. Κασίνης, δεν κοστίζουν ο,τιδήποτε στο κράτος και αυτή τη στιγμή νορβηγικά πλοία και το Πίρι Ρέις κάνουν έρευνες, ενώ η Λευκωσία δεν κάνει.