40 εταιρείες-μεγαθήρια ζητάνε άδεια για τις νέες έρευνες στη Κύπρο!

Οι μεγαλύτερες ρωσικές, αμερικανικές, γαλλικές, νορβηγικές, ολλανδικές, κινέζικες και βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη στρέψει τη προσοχή τους, στην διαδικασία αδειοδότησης για τα κυπριακά οικόπεδα 1 έω 11 και το 13,διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2012.Συνολικά υπολογίζεται ότι 40 εταιρείες κολοσσοί θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν την άδεια για την έρευνα υδρογονανθράκων σ΄ αυτά τα “οικόπεδα”.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν πληρώσει από 1 έως 2 εκατομμύρια για να αγοράσουν από την Λευκωσία τα στοιχεία των σεισμογραφικών ερευνών.
Το ενδιαφέρον πλέον είναι πολύ μεγάλο μετά την ανακάλυψη των «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» που είναι τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα που βρέθηκαν στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, ενώ πλέον οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν στα χέρια τους πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ ότι το 2007 στον πρώτο γύρο αδειοδότητησης, εφόσον συμπληρώθηκαν τα δεδομένα από νέες σεισμογραφικές έρευνες που έγιναν από το 2008 έως και το 2010.



Επίσης, οι εξαιρετικά θετικές ενδείξεις για το «οικόπεδο 12», που μπορεί να αποδείξουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα από τους αρχικούς υπολογισμούς, αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα έλξης.