7 δις δολάρια επενδύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για συμπαραγωγή των F-35

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε πως 400 ανταλλακτικά του νέου μαχητικού των HΠΑ F-35 θα παράγονται στην Τουρκία. Ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Stephen O’Bryan ο οποίος βρέθηκε στην Κων/πολη για να συμμετάσχει στην έκθεση αμυντικών συστημάτων δήλωσε πης η Lockheed Martin θα πραγματοποιήσει επένδυση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνεργασία με την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤUI) για την παραγωγή αυτών των ανταλλακτικών στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός διευθυντής μιλώντας στην εφημερίδα Radikal υπενθύμισε την καλή συνεργασία που έχουν με την Τουρκία καθώς η TAI παράγει ακόμη και τώρα 4500 ανταλλακτικά για τα F-16. O ίδιος τόνισε οτι το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή 3500 αεροσκαφών F-35.
 
Στο πρόγραμμα του F-35 που συμμετέχουν 9 χώρες , η Τουρκία θα επενδύσει 11 δισ. δολάρια. Η ΤΑΙ ήδη ετοιμάζεται να κατασκευάσει μέρος του πιλοτηρίου του αεροσκάφους.
Στην έκθεση αμυντικών συστημάτων ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις της μεταφοράς της παραγωγής της βάσης του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT στη Σμύρνη. Η Ολλανδική εταιρεία Fokker Elmo σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.
Επίσης η Pratt & Witney υπέγραψε συμφωνία με την ΤΑΙ για την παραγωγή συντήρηση και επισκευή των μηχανών F-135.