7χρονο Τουρκάκι απαγγέλλει ποίημα για τη σημαία του και πλαντάζει στο κλάμα-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πριν κάποιες εβδομάδες το onalert είχε παρουσιάσει ένα βίντεο που είχε συγκλονίσει. Ένα 6χρονο παιδάκι, ο Μωχαμέντ Χουσείν Ρανγμαστ, από το Ιράν απήγγειλε στίχους από το Κοράνι με απίστευτη συναισθηματική φόρτιση που στο τέλος δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα.
 
Φαίνεται πως το φαινόμενο αυτό τελικά δεν είναι σπάνιο. Πριν κάποιες ημέρες ένα άλλο παιδάκι ο 7χρονος Τούρκος, Τζανκάν Οζέν από την Καλλίπολη (canakale) έκανε κάτι παρόμοιο.
Στην εορτή του δημοτικού σχολείου της περιοχής όπου πηγαίνει, οι γονείς του το έντυσαν στρατιωτικά και απήγγειλε ποίημα για τη σημαία.
 
Μέχρι εδώ φυσικά και δεν υπάρχει κάτι το μεμπτόν, αν και το να φορέσει ένας γονέας στρατιωτική στολή σε ένα παιδάκι 7 ετών είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Ο Τζανκάν ξεκινάει την απαγγελία ενώ από πίσω σε ένα video wall, περνάνε εικόνες από Τουρκικές σημαίες, Τούρκους στρατιώτες, Τούρκους ναύτες, παρελάσεις και “ανδραγαθήματα” του Τούρκικου καθεστώτος…
 
Η συναισθηματική φόρτιση για το 7χρονο παιδί είναι τεράστια και δεν μπορεί να την αντέξει. Στη μέση της απαγγελίας, η φωνή του σπάει και αρχίζει να κλαίει. Το ακροατήριο από κάτω ξεσπά σε χειροκροτήματα ενώ κάποιοι γονείς δεν μπορούν και εκείνοι να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.
 

Το ποίημα λέει:

Την ημέρα που ο ήλιος μας πήγε στα χιονισμένα βουνά,
ζεσταθήκαμε στο κόκκινο σου,
όταν από τα βουνά ριχτήκαμε στις ερήμους,
στη σκιά σου καταφύγαμε.
 
Τώρα λοιπόν κυμάτιζε παιχνιδιάρικα στους ανέμους,
περιστέρι της ειρήνης-αετέ του πολέμου,
Λουλούδι μου που ανοίγεις στα ψηλά.
Γεννήθηκα κάτω από σένα, κάτω από σένα θα πεθάνω
 
Είσαι η ιστορία μου, η τιμή μου, το ποίημα μου, τα πάντα
διάλεξε όποιο μέρος θες στη γη
όπου θες να σταθείς
εκεί θα σε στήσω
 
Τα σχόλια είναι δικά σας. Άποψη μας όμως είναι πως οι παιδικές ψυχές πρέπει να μένουν μακρυά από οποιαδήποτε μορφή άκρατου φανατισμού που να τους οδηγεί δίχως λογική σε ξεσπάσματα. Άποψη μας είναι πως η πατρίδα, η σημαία, η οικογένεια είναι ιδανικά που αξίζει να πεθάνει κάποιος για αυτά. Το να μάθεις το παιδί σου να πρεσβεύει αυτά το ιδανικά είναι κάτι το αυτονόητο. Το να ωθείς όμως μια ψυχή 7 ετών στα άκρα είναι απαράδεκτο.
 
Και επειδή κάποιοι μπορούν να σπεύσουν και να πουν ότι “καλώς γίνεται αυτό” θα πούμε ναι καλώς γίνεται αλλά όχι σε ένα 7χρονο που δεν έχει τη λογική και τη γνώση να ξέρει γιατί κλαίει. Με μια καλύτερη ματιά στο βίντεο θα παρατηρήσετε ότι το παιδάκι που κλαίει δεν ξέρει γιατί το κάνει. Κατεβαίνει από την εξέδρα και κοιτάζει σαν χαμένο, το κοινό να το χειροκροτεί και αγνοεί το γιατί.
 
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας να λατρεύουν τη χώρα και τη σημαία τους. Λόγοι βαθύτεροι και ουσιαστικότεροι που στη δύσκολη στιγμή μπορούν να γίνουν πράξη. Εξάλλου έχουμε χορτάσει (και μιλάμε για εμάς τους Έλληνες) από ανθρώπους που έκλαιγαν για τη σημαία και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, αλλά στην πρώτη τουφεκιά έριξαν τις ασπίδες πρώτοι.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε επίσης το βίντεο με το 6χρονο από το Ιράν που διαβάζει στίχους από το κοράνι.