‘Αϊ σιχτίρ»,λένε Τουρκοκύρπιοι στο Μπαγίς! Άρθρο εφημερίδας

Εφημερίδα Ραντικάλ
Αρθρογράφος  Τζουνέιτ Οζντεμίρ

Πάλι ο Εγεμέν Μπαγίς, πάλι έκανε μια δήλωση και ξέσπασε φουρτούνα. Ωραία τα καταφέραμε. Με το κόμμα AKP φτάσαμε στο Κυπριακό εκεί όπου είχε σταματήσει ο συγχωρημένος ο Ντεκτάς. Ο Μπαγίς στο Λονδίνο δήλωσε πως μετά την εμπλοκή στις συνομιλίες μι από τις επιλογές της Τουρκίας είναι η ένωση της Κύπρου με την Τουρκία. Με αυτή του την δήλωση δεν ξέρω πως αντιλαμβάνεται την Ε.Ε. αλλά αποκαλύπτεται πως δεν ξέρει καθόλου ούτε την Κύπρο ούτε την ψυχολογική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων. Εντέλει στην Βόρεια Κύπρο η αντίδραση ήταν τόσο μεγάλη που κάποιες εφημερίδες εξύβρισαν τον Εγεμέν Μπαγίς με την επικεφαλίδα Αϊ-σιχτίρ.

Ο Μπαγίς με χτεσινή του δήλωση χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις κατηγορίες ως προερχόμενες από άτομα που συμπαθούν τους Ελληνοκύπριους.

Δηλαδή όσοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις του Εγεμέν Μπαγίς σφραγίζονται ως “συμπαθούντες τους Ελληνοκύπριους”. Έφυγε ο κύριος Ντεκτάς. Τζάμπα παίρναμε αμαρτίες τόσα χρόνια. Το κόμμα AKP όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος και του Κουρδικού θέματος στράφηκε σε κρατική καθεστωτική λογική, έτσι και στο θέμα της Κύπρου, γύρισε γύρισε και έφτασε σε αυτά που λένε οι εθνικιστές. Πριν από λίγο καιρό το είχα γράψει σε αυτή τη γωνία. “Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους”. Δεν θέλω να ξαναπώ τα ίδια αλλά εν ολίγοις να αναφέρω πως η Κύπρος δεν είναι αποικία της Τουρκίας. Ή τουλάχιστον δεν το βλέπουν έτσι οι Κύπριοι .

Η προβληματική αυτή οπτική μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα. Μπορεί ακόμη και μια μέρα να εμφανιστεί διασπαστική τουρκοκυπριακή οργάνωση που θα επιδιώκει την σωτηρία από την Τουρκία.

Μετάφραση tourkikanea.gr