Αφαιρούν τις έδρες Κούρδων βουλευτών στη Τουρκία!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Mετά το θρίαμβο των ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών στις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία , όπου κατάφεραν να εκλέξουν 36 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, άρχισαν να τίθενται τα πρώτα εμπόδια εναντίον τους από το τουρκικό κράτος.

Τα ο Εκλογοδικείο της Τουρκίας αποφάσισε να αφαιρέσει την έδρα του αγωνιστή των Κουρδικών δικαιωμάτων Χατίπ Ντίτζλε, «εξαιτίας καταδίκης του για προπαγάνδα υπέρ του PKK» και παράλληλα δίνει την έδρα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP)!

Η έδρα του Ντίτζλε, περνά στην υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ογιά Έρονατ!

Ο Χατίπ Ντίτζλε, στις 11 Απριλίου του 2011 δηλαδή πριν την υποψηφιότητα του, είχε υποβάλει έφεση στην καταδίκη του. Όμως η έφεση του απορρίφθηκε χθες. Πάντως ο ίδιος είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους απ’ όλους, στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ όπου ήταν υποψήφιος ακόμη και από το ΑΚP. Η πόλη αυτή θεωρείται το «κάστρο» του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης αποτελείται από Κούρδους.

Πάντως το φιλοκουρδικό κίνημα «Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας» θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση καλεί τους υπόλοιπους Κούρδους βουλευτές να μην πάνε στο Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία.

« Η απόφαση δεν είναι του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αλλά του ίδιου του τουρκικού κράτους. Για το χάος που ενδέχεται να δημιουργηθεί , η ευθύνη θα ανήκει στην κυβέρνηση ΑΚP” δηλώνουν οι Κούρδοι.

Σε περίπτωση οι εναπομείναντες 35 βουλευτές δεν πάνε στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση εδρών που θα μείνουν κενές. Καθώς όταν μείνουν κενές 28 έδρες δηλαδή το 5% των μελών της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές. 
 
Ο 57χρονος Χατίπ Ντίτζλε, , δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και στην απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι του BDP, συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές, για να παρακάμψουν το όριο εκλογής του 10% που εφαρμόζεται στην Τουρκία. Η εκλογή 36 ανεξάρτητων Κούρδων σημαίνει ότι αποκτούν και Κοινοβουλευτική ομάδα ένα γεγονός που φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους στην Άγκυρα. Ήδη με την απόφαση για την υποψηφιότητα του Ντίτζλε, ο αριθμός των Κούρδων βουλευτών, μειώθηκε στους 35. Το 2002 οι Κούρδοι είχαν εκλέξει 9 βουλευτές, το 2007 εξέλεξαν 20.