«Αη Βασίλης» για τη Κύπρο η Noble Energy.Πόσο γενναιόδωρος θα ΄ναι;

Τον Αη Βασίλη περιμένουν με αγωνία στη Κύπρο,γιατί όπως όλα δείχνουν τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις έρευνες στο οικόπεδο 12.

Οι εκτιμήσεις που κυκλοφορούν ποικίλουν,αν και οι επικρατέστερες κάνουν λόγο για ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 13 τρισεκατομμύρια ποδιά ενώ για το πετρέλαιο οι αριθμοί αγγίζουν τα 290 με 300 δισ. βαρέλια.

Σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου οι ανακοινώσεις θα γίνουν λίγο πριν από τη Πρωτοχρονιά. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προχθεσινές δηλώσεις του συνέστησε σε όλους υπομονή, αφήνοντας να νοηθεί ότι τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα γεωτρήσεις είναι θετικά. 

Τι συμφέρει περισσότερο;Αέριο ή πετρέλαιο;

Το ποσοστό κέρδους για την Κύπρο από το πετρέλαιο είναι 85% ενώ από το φυσικό αέριο 75%. Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και με βάση της εκτιμήσεις, η τιμή πώλησής του ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Φαίνεται όμως ότι το δίλημμα της επιλογής μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αέριου δεν πρόκειται να απασχολήσει την κυβέρνηση, αφού η συμφωνία που υπέγραψε με την Noble, προβλέπει ότι η εταιρεία είναι αυτή που επιλέγει τι θα προτιμήσει πρώτα. Για λόγους διαδικασίας αλλά και οικονομικούς η αμερικανική εταιρεία δείχνει να προτιμά την εξόρυξη πρώτα του φυσικού αερίου και έπειτα του πετρελαίου, το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος και συνεπάγεται επομένως μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης.