Ακόμη ψάχνουν το ψαρά στις Οινούσσες!

Τα ναυάγια-φαντάσματα,τακτική που έχει ακολουθήσει  η Άγκυρα και στο παρελθόν για να δοκιμάζει και να…ταλαιπωρεί το ελληνικό σύστημα έρευνας και διάσωσης,χρησιμοποιήθηκε και χθες. Το τουρκικό αλιευτικό σκάφος-φάντασμα, χάθηκε συμπτωματικά  λίγες ώρες πριν αρχίσει η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν και το θρίλερ της αναζήτησής του εξελισσόταν ταυτόχρονα με τα τεκταινόμενα στο Ερζερούμ.

Οι Τούρκοι έφθασαν ως συνήθως καθυστερημένοι στη περιοχή του ναυαγίου,αλλά εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ, με την οποία αναλάμβαναν με το έτσι θέλω το συντονισμό της επιχείρησης έρευνας-διάσωσης. Το χρονικό των ΝΟΤΑΜ που αντάλλαξαν Αθήνα και Άγκυρα έχει πολύ ενδιαφέρον:

09.30:Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης στον Πειραιά,λαμβάνει τη πληροφορία για το αγνοούμενο τουρκικό αλιευτικό. Ελικόπτερο Super Puma και σκάφος του Λιμενικού κατυεθύνονται στη περιοχή.

10.10:Στο Ερζερούμ ξεκινά η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν. Στο τραπέζι και τα θέματα του Αιγαίου.

10.44: Η Αθήνα εκδίδει ΝΟΤΑΜ,με την οποία ενημερώνει ότι στην περιοχή που αναφέρθηκε ότι αγνοείται το αλιευτικό,εκτελείται επιχείρηση έρευνας-διάσωσης υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο. Η περιοχή βρίσκεται εντός ελληνικών υδάτων.

11.51: Η Άγκυρα, αντιδρά με δική της ΝΟΤΑΜ και με την αποστολή σκάφους της ακτοφυλακής και ελικοπτέρου. Στη ΝΟΤΑΜ,υποστηρίζει ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί δεν ευσταθούν και πως εκείνη ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο για τον εντοπισμό του αλιευτικού σκάφους.

13.00: Η τετ-α-τετ συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου ολοκληρώνεται αλλά η επαφή συνεχίζεται παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

13.16: Η Αθήνα εκδίδει νέα ΝΟΤΑΜ. Αναφέρεται αναλυτικά σε συνθήκες και συμβάσεις που ρυθμίζουν θέματα επιχειρησιακού ελέγχου στην έρευνα και διάσωση. Τέλος χαρακτηρίζει άκυρη τη ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας.

14.05:Η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν ολοκληρώνεται χωρίς δηλώσεις. Οι διαρροές και από τις δύο πλευρές λένε ότι συζητήθηκαν όλα,αλλά δεν δίδεται καμμία επιπλέον πληροφορία.

14.36: Με μία τουλάχιστον αλλαζονική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι αυτή είναι υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση στο Β.Α Αιγαίο και τονίζει ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε άλλη ελληνική ΝΟΤΑΜ για το θέμα!