Αλλάζει στρατηγική η Τουρκία στο Κουρδικό. Διαμεσολάβηση Μπαρζανί και διάλογος με του φιλο-κουρδικό Κόμμα.

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Ριζικές αλλαγές στη  στρατηγική σχετικά με το θέμα της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος φαίνεται πως ετοιμάζει η Άγκυρα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση στις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν και με την ηγεσία των μυστικών  υπηρεσιών, έχει αποφασίσει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τους Κούρδους. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα άτυπος διάλογος μέσω του Αμντουλάχ Οτζαλάν. Παράλληλα και η μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας όπως ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάκ Φιντάν στο παρελθόν.,είχε συναντήσεις με παρακλάδια του PKK στο εξωτερικό.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να έχει πιο στενές επαφές με στελέχη του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας το οποίο εκπροσωπείται με τους βουλευτές του στο Κοινοβούλιο.  Παράλληλα για να πεισθεί το PKK να αφήσει τα όπλα θα υπάρξει προσπάθεια διαμεσολάβησης μέσω του ηγέτη των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ Μεσούτ Μπαρζανί. Η τουρκική εφημερίδα Ταraf δεν αποκλείει πως αυτός ο τρόπος διαμεσολάβησης μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.