Αυτές τις πυραυλακάτους πουλάει το Ισραήλ στη Κύπρο.Τις παρουσίασαν στον υπ.Άμυνας

Παρουσίαση των δύο πυραυλακάτων που θέλει να πουλήσει το Ισραήλ στη Κύπρο έγινε στον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη,κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει αναβαθμίσει την πρόταση του, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν και εφόσον το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος του Ισραήλ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει ως χώρα και να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων.

Την πρόταση απόκτησης των δύο Ταχέων Περιπολικών Κρούσης και την προθυμία του κράτους του Ισραήλ να αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία αγοράς τους, είχε θέσει στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Η πρόθεση του Ισραήλ να εντάξει το θέμα, σε διακρατική συμφωνία, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην προμήθεια των πολεμικών πλοίων από μέρους της Κύπρου και αποτελεί ένδειξη για την έμπρακτη και ισότιμη πλέον στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

 Στην πρόταση του το Ισραήλ επισημαίνει τη σημασία της δυνατότητας επέμβασης Κύπρου και Ισραήλ στην θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο κρατών.

Η απόκτηση Πολεμικών Πλοίων combat proven, μοντέρνας σχεδίασης και υψηλών δυνατοτήτων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιτρέψει, όπως επισημαίνουν οι Ισραηλινοί, τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων εντός της Οικονομικής Ζώνης .