Badische Zeitung: Η Ελλάδα φοβάται δολοφονία ή απαγωγή του Τούρκου αξιωματικού

Η Ελλάδα φοβάται για δολοφονία ή απαγωγή του Τούρκου αξιωματικού σύμφωνα με την Badische Zeitung. Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα αναφέρεται εκτενώς στα γεγονότα που προηγήθηκαν πριν την πρόσφατη δικαστική απόφαση με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει συγκεκριμένα: Ο Özkaynakci είναι ένας από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Προστατευμένος από περισσότερους από 100 αστυνομικούς, ο αξιωματικός έχει διαμείνει σε μυστική τοποθεσία από το Σαββατοκύριακο. Οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία μπορεί να προσπαθήσει να απαγάγει ή να σκοτώσει τον Özkaynakci.

Στις 16 Ιουλίου 2016, την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματις στην Τουρκία, προσγειώθηκε απροσδόκητα ένα ελικόπτερο των τουρκικών δυνάμεων κοντά στη βόρεια ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Στο πλοίο υπήρχαν οκτώ αξιωματικοί. Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό ξεκίνησε μια υπόθεση που δημιούργησε αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας – και οδήγησε τώρα σε μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση.

Η Τουρκία απαίτησε την έκδοσή τους αμέσως μετά την πτήση. Οι στρατιώτες αρνούνται να συμμετάσχουν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώ οι διαδικασίες ασύλου εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος απεφάνθη τον Ιανουάριο του 2017 ότι οι άνδρες δεν πρέπει να εκδιωχθούν στην Τουρκία. Δεν περίμενε δίκαιη δίκη εκεί, αλλά απειλήθηκαν με κακή μεταχείριση και βασανιστήρια.

Αυτό είναι και τα χέρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Είχε ήδη τηλεφωνήσει στον Τούρκο αρχηγό κράτους Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 για να απελάσει τους αξιωματικούς στην Κωνσταντινούπολη σε λίγες μέρες. Πρώτον, οι αξιωματικοί βρισκόταν σε αστυνομική κράτηση, και στη συνέχεια ήταν υπό κράτηση. Η μέγιστη διάρκεια λήγει τώρα. Δεν υπάρχει κανένα ένδικο βοήθημα για να παραμείνουν οι άνδρες σε κράτηση περισσότερο.

Ο Süleyman Özkaynakci, επικεφαλής του ελικοπτέρου, ήταν ο πρώτος που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Αλλά δεν είναι ελεύθερος. Ένα αστυνομικό ελικόπτερο τον πήγε σε μια άγνωστη τοποθεσία. Ο Özkaynakci βρίσκεται σε μια «ασφαλή κατοικία» στην οποία οι αρχές του έχουν νοικιάσει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κάποια έκθεση των ΜΜΕ. Άλλες αναφορές αναφέρουν ότι ο Τούρκος αξιωματικός είναι στρατιωτικός. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί απενεργοποιήθηκαν για την προστασία του, συμπεριλαμβανομένων δέκα ελεύθερων σκοπευτών. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει πού βρίσκεται. Ειδικά όχι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ.

Τους τελευταίους μήνες, το MIT έφερε πάνω από 80 υποτιθέμενους υποστηρικτές του εχθρού του Ερντογάν Fethullah Gülen στην Τουρκία από 18 χώρες παρακάμπτοντας τις διεθνείς διαδικασίες έκδοσης. Για τον Ερντογάν, ο αμερικανός ιεροκήρυκας Gülen είναι ο αρχηγός της προσπάθειας πραξικοπήματος. Το κίνημά του είναι επίσημα γνωστό στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση Fetö.

Η μυστική υπηρεσία «ολοκλήρωσε τους οπαδούς του Gülen και τους έφερε στην Τουρκία», επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος Bekir Bozdag. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε: «Θα διεξάγουμε τέτοιες επιχειρήσεις όπου και αν βρίσκονται τα μέλη του Fetö». Στην Ελλάδα, η MIT είναι ιδιαίτερα ενεργή. Από την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο εκεί. Η μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να αναμένει ότι θα τους χορηγηθεί προστασία στην Ελλάδα. Αλλά ζουν σε συνεχή φόβο για τους πράκτορες του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Badische Zeitung