«Δεν διαπραγματευόμαστε με τη Τουρκία»,λέει ο ΥΠΕΞ.

«Δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση»,είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό,αναφερ΄μενος στα ελληνοτουρκικά.   

   
«Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, έχουμε σχέσεις, έχουμε και προβλήματα.

Στο παρελθόν βρεθήκαμε στα πρόθυρα του πολέμου.

 Είναι στάση ευθύνης να διερευνήσουμε εάν μπορούμε αυτά τα προβλήματα να τα ξεπεράσουμε, πάντα με σεβασμό στις θέσεις, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας.

Και αυτό κάνουμε.
»,υποστήριξε ο κ.Δρούτσας προσθέτοντας ότι   «με την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

    

    Αντιθέτως, μιλάμε για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας, που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

 Δεν μπορώ, πάντως, να δεχθώ μοιρολατρικά ότι είμαστε καταδικασμένοι να παραμένουμε εχθροί.

 Πρέπει επιτέλους να καταρρίψουμε και οι δύο πλευρές κάποιους μύθους που έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου.

 Εμείς δεν θα σταθούμε μόνο στην μονότονη επανάληψή αυτών των αυτονόητων θέσεων της Ελλάδας.

Εμείς θα προσπαθήσουμε – με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες, με πρωτοβουλίες.

 Όπως την σκέψη που εκφράσαμε για μία ανοιχτή συζήτηση στην Ε.Ε., ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, για να ξαναβάλουμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στη σωστή βάση και να θέσουμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους.

    

  

Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό, ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες.

 Αλλά και για να πάψει η Τουρκία να «τσιμπολογάει» ό,τι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ανταλλάγματα, όπως πράττει σήμερα.

 Μία συνάντηση για την Τουρκία, με θέμα την Τουρκία – με την Τουρκία στο τραπέζι ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και τίποτα παραπάνω.»