Διαμάχη Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τις πληροφορίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

   Θέμα αξιοπιστίας ανακοινώσεων των Τουρκικών Ενόπλων  Δυνάμεων προκλήθηκε με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας  Wall Street Journal. H αμερικανική εφημερίδα σε δημοσίευμα της την προηγούμενη Πέμπτη, ανέφερε πως τον Δεκέμβριο του 2011  αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αυτά που συνέλεξαν πληροφορίες και τις διαβίβασαν στον τουρκικό στρατό,  σχετικά με το κονβόϊ που περνούσε παράνομα τα σύνορα από το Βόρειο Ιράκ.

Στις 28 Δεκεμβρίου τουρκικά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει όλους όσους ήταν στο κονβόϊ, όπου είχαν σκοτωθεί 34 άμαχοι, που έκαναν λαθρεμπόριο και δεν είχαν καμία σχέση με το PKK.

  Εκείνες τις ημέρες στις  ανακοινώσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε αναφερθεί  πως οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις ανθρώπων στα σύνορα, είχαν φτάσει από τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

 

 Τώρα στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι ΗΠΑ , μόνο που ο τουρκικός στρατός διέψευσε κάθε είδους αμερικανική συμμετοχή στην επίθεση. «Ο πρώτος οπτικός εντοπισμός της εμπλεκόμενης ομάδας έγινε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού», ανέφερε το γενικό επιτελείο των τουρκικών δυνάμεων σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

  Ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ δήλωσε πως ο τουρκικός λαός θα πρέπει να πιστεύει στις ανακοινώσεις του στρατού.

 

  Πάντως στις χθεσινές μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο PKK,στην περιοχή της Αντιόχειας στη Νότια Τουρκία 3 αξιωματικοί του τουρκικού σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανταρτών.