«Διεθνώς εκτεθειμένη η Τουρκία για τις απειλές κατά της Κύπρου»

«Διεθνώς εκτεθειμένη» παραμένει η Τουρκία για τις «απειλές και τις προκλήσεις», με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτριος Ηλιάδης, καλώντας την τουρκική πλευρά, αντί αυτών, να αλλάξει στάση και «να συνεργαστεί ουσιαστικά» για την επίλυση του Κυπριακού. 

   

«Η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, καταφεύγει στις απειλές και προκλήσεις. Παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη. Δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης και της καλλιέργειας κλίματος οξύτητας. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίζει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα ως παράγοντας ομαλότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό οφείλει να πράξει και η Τουρκία. Η ανατολική Μεσόγειος δε χρειάζεται χωροφύλακα» τόνισε ο κ. Ηλιάδης και συνέχισε : 

   

«Στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση. Να συνεργαστεί ουσιαστικά να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας».

   

Ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται ακόμη και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση και προσέγγιση απόψεων» και πρόσθεσε : 

   

«Επιδιώκουμε και θέλουμε τη λύση. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

   

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η διεθνής αναγνώριση της άσκησης των «αυτονόητων» κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στο θέμα της ενέργειας «είναι ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο», υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η «κυπριακή κυβέρνηση σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο» για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου. 

   

Ο υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Ελλάδα για την διαχρονική στήριξη της «στην Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους».

   

«Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντοτε ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ηλιάδης.