Δυσαρέσκεια Άγκυρας για την έκθεση της ΕΕ.

Δεν ικανοποίησε την Άγκυρα η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

   

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η χώρα μας στηρίζει πλήρως τις έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλει με αποφασιστικότητα η Τουρκοκυπριακή πλευρά με βάση την προσδοκία του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό μας ξενίζει το γεγονός ότι στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση, αναφέρεται η προσδοκία περί αύξησης της συμβολής της Τουρκίας στις συνομιλίες». 

   

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι «η έκθεση αναφέρεται στο θέμα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου με τρόπο μονομερή και από την οπτική γωνία της Ελληνοκυπριακής πλευράς» και ότι «ενώ έχει αποδειχθεί επανειλημμένως το ότι η Τουρκία είναι υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στο Νησί, πράγμα που εκφράστηκε τόσο με το χάρτη διαδρομής που πρότεινε το 2006, όσο και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέχεια, με τελευταία αυτήν της Βελγικής προεδρίας, συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι παραβλέπεται το ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες απέβησαν άκαρπες εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

   

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «με μονομερή τρόπο» και στο ζήτημα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωση καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις έρευνες και τονίζεται πως «στην έκθεση γίνεται λόγος για κυριαρχικά δικαιώματα μελών της ΕΕ, πράγμα που συνιστά πρώτον προσπάθεια επιβολής της μονομερούς ένταξης της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και δεύτερον παραβίαση των θεμελιωδών αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ. Το εν λόγω ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με την καλή γειτονία. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού και συνομιλητές τους».

   

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «μόνο έτσι είναι δυνατόν να υπάρξει πρώτον ένας συμβιβασμός που θα συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και δεύτερον η ίση κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες». Υπενθυμίζεται επίσης η πρόταση που έκανε πρόσφατα στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και αναφέρεται ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να προσεγγίσει την πρόταση με αντίληψη δημιουργική, την επέστρεψε».

   

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική στη «μεθοδολογία» που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη της Έκθεσης, αφού «δημιουργείται η εντύπωση ότι η ΕΕ επικεντρώθηκε, όχι τόσο στα σημεία προόδου, αλλά στις προσδοκίες και τις ελλείψεις» της Τουρκίας. 

   

Το τουρκικό υπουργείο σημειώνει επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει αυτά που της αναλογούν στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ, πράγμα που είναι εξάλλου και στρατηγικός της στόχος. Ωστόσο είναι φυσικό της δικαίωμα να περιμένει από την ΕΕ να εκπληρώσει και αυτή, τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία».