«Έφθασε η ώρα επαναλειτουργίας της Χάλκης»,γράφουν οι Τούρκοι

«Έφθασε η ώρα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής» είναι ο τίτλος μιας από τις τουρκικές εφημερίδες που ασχολούνται σήμερα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Προύσσης Δρ Λαμπρινιάδη για την επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης και αποτυπώνει το γενικό κλίμα.

Σύμφωνα με όσα είπε  ο Μητροπολίτης Προύσσης Δρ. Λαμπρινιάδης  τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμη για την επαναλειτουργία της Σχολής και τόνισε: « Για αυτό είμαστε αισιόδοξοι, συγκινημένοι και περιμένουμε>> .   
 
Ο Μητροπολίτης  είπε – κατα τα δημοσιεύματα της Aksam, της Milliyet ,της Star, της  Radikal και της  Hurriyet Daily News – ότι κατά την διάρκεια της Ιστορίας δεν βιώθηκε κανένα πρόβλημα σχετικά με την Θεολογική Σχολή και επεσήμανε τα εξής: « Και το Οθωμανικό κράτος και ο Ατατούρκ σεβάστηκαν την Σχολή αυτή. Το 1971 με μία απόφαση που δεν είχε σχέση με τους νόμους, η Σχολή  εξελήφθη ως επιπέδου Πανεπιστημίου, και έκλεισε». Ο Λαμπρινιάδης είπε πως τα πάντα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία της Σχολής και πρόσθεσε: « Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση που να μας έχει δοθεί. Όμως οσφραινόμενοι την ατμόσφαιρα πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός διότι η κοινή γνώμη, ο Τύπος, το κράτος, ακόμα και η αντιπολίτευση τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμοι. Για αυτό ελπίζουμε και περιμένουμε».Ο Δρ Λαμπρινιάδης που είπε ότι η Θεολογική Σχολή είναι μια θεολογική σχολή των Χριστιανών , τόνισε πως στην περίπτωση που επαναλειτουργήσει, θα μορφώνονται σε αυτήν θρησκευτικοί παράγοντες . 

Η κλειστή πόρτα του Πατριαρχη Γρηγορίου

Ο Μητροπολίτης Λαμπρινιάδης απάντησε και σε ερώτηση αναφορικά με την  πόρτα στο Πατριαρχείο που διατηρείται κλειστή από τότε που εκτελέστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος το 1821 και είναι γνωστή ως «πόρτα του μίσους» , και είπε: «Η γλώσσα μας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την λέξη μίσος, διότι πρόκειται για μια εξωπραγματική κατάσταση. Η πόρτα εκείνη είναι για μας ένας τάφος. Για αυτό και δεν την ανοίγουμε. Δεν υπάρχει κάποιο μίσος. Πρόκειται για την μνήμη ενός Πατριάρχη και για σεβασμό στον τάφο του.