Έκκληση ΥΠΕΞ Κύπρου:»Στηρίχτε μας στο θέμα της ΑΟΖ»

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κάλεσε τις χώρες της Κοινοπολιτείας να εκφράσουν με ξεκάθαρο τρόπο την υποστήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις για την ΑΟΖ, τονίζοντας ότι »σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρότερου».

Η κ. Μαρκουλλή, η οποία εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Πέρθη της Αυστραλίας, συμμετείχε χθες στις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός καταδίκασε και κατήγγειλε τις απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ.

Τόνισε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιου είδους ενέργειες, ούτε και να απεμπολούμε θέσεις αρχών προς εξυπηρέτηση αλλότριων στρατηγικών και στρατιωτικών συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις δεν παρουσιάζουν ουσιαστική πρόοδο, κάτι που οφείλεται στις θέσεις της τουρκικής πλευράς που επιμένει στην προώθηση προτάσεων στη βάση λύσης δύο κρατών και χαλαρής συνομοσπονδίας που παραπέμπουν στη διχοτόμηση του νησιού.

Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχρονική υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας προς τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι για την Κύπρο, ως μικρό κράτος, το διεθνές δίκαιο και η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας παραμένουν η πιο αποτελεσματική ασπίδα για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Υπουργός υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο της σχέσης Κοινοπολιτείας – G20 στην προστασία των μικρών και πιο ευάλωτων κρατών, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας οφείλουν να ενώσουν τη δύναμη και τη φωνή τους προς επίτευξη αυτού του στόχου.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη για εξεύρεση πιο στοχευμένων και πρωτοποριακών τρόπων διοχέτευσης της αναπτυξιακής βοήθειας.

 SigmaLive