Έξαλλος Παπανδρέου με δηλώσεις Άριντσς.Διάβημα στην Άγκυρα

Εντονότατο διάβημα στην Άγκυρα από την Αθήνα για τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου,οι οποίες διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Προύσα, ο Μπουλέντ Αρίντς ισχυρίστηκε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Έρντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο ομόλογο του ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να διαξάγει έρευνες για εντοπισμού φυσικού αερίου, αλλά ζήτησε να μην προκληθεί ένταση.

Αναλυτικότερα, κατά τα λεγόμενα του Αρίντς, ο Παπανδρέου ζήτησε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα ανοιχτά της Κύπρου, και η απάντηση του Ερντογάν ήταν: «Είμαστε εναντίον των κινήσεων που θα εμπόδιζαν τη διαδικασία των συνομιλιών. Οι Ελληνοκύπριοι το ξεκίνησαν. Συνεπώς η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη με τις δικές της δυνατότητες. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Το πολεμικό μας ναυτικό και αν χρειαστεί η αεροπορία μας θα προστατεύουν την έρευνα αυτή. Ο Παπανδρέου, είπε, έχετε δίκιο. Αν το κάνουν εκείνοι, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς, αλλά μην υπάρξει ένταση”.

Λογική βρήκε επίσης, κατά τον Μπουλέντ Αρίντς, ο Παπανδρέου την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στον ΓΓ του ΟΗΕ περί “ταυτόχρονου τερματισμού των ερευνών και σύστασης κοινής επιτροπής για κοινές έρευνες”, σύμφωνα με τον Μπουλέντ Αρίντς.