«Εκτεθειμένη η Τουρκία με τη προκλητική συμπεριφορά της»,λέει ο Κύπριος ΥΕΘΑ

Η Τουρκία είναι και παραμένει εκτεθειμένη με τις συμπεριφορές της και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να διασαλεύσει την έννομη διεθνή τάξη στην περιοχή της Κύπρου, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Οπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Αμυνας, »είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, βεβαίως στα διεθνή ύδατα, όσο και στον εναέριο χώρο, που καλύπτεται από το FIR Λευκωσίας».



Ο Υπουργός Αμυνας κάλεσε και σήμερα, για δεύτερη φορά, δημοσιογράφους από όλα τα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Λευκωσία, για να τους ενημερώσει για διάφορα επίκαιρα θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως είναι τα θέματα διαχείρισης των μη χρησιμοποιήσιμων εκρηκτικών της Εθνικής Φρουράς, οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η στρατιωτική άσκηση »Νικηφόρος».



»Η Κυπριακή Κυβέρνηση», είπε ο Υπουργός Αμυνας, »παρακολουθεί με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις δραστηριότητες της τουρκικής Αεροπορίας και του τουρκικού Ναυτικού και, μαζί με την Ελλάδα, σε πλήρη συντονισμό, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, σε διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό».

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι »διεθνείς οργανισμοί και μεγάλα σοβαρά κράτη ενδιαφέρονται για να διατηρηθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, τομείς που η Κύπρος υπηρετεί με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και με συμπεριφορές, οι οποίες ευρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομιμότητα».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν αντιδράσεις και από άλλες χώρες ως προς τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι »υπάρχουν ενθαρρυντικές αντιδράσεις ως προς τη διεθνή νομιμότητα από διεθνείς οργανισμούς και από μεγάλα κράτη, τα οποία διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή».

Πηγή: ΚΥΠΕ