Ελληνικές εξαγωγές στη Τουρκία. Αύξηση 48% το πρώτο εξάμηνο του 2012

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία κατά 48,41% είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2012 όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην 'Αγκυρα.

Ελληνικές εξαγωγές στη Τουρκία. Αύξηση 48% το πρώτο εξάμηνο του 2012

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία κατά 48,41% είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2012 όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην ‘Αγκυρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το εις βάρος μας έλλειμμα 99,9 εκ. ευρώ το α΄εξαμ. 2010, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 751,2 εκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2012, αλλά και το γεγονός ότι από το 2009 (σύγκριση α΄εξαμήνων) οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία υπερτριπλασιάστηκαν.
Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν (όπως και στο παρελθόν) κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (69,99%) εξαγωγές καυσίμων. Εκτός πετρελαιοειδών, η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 13,96%.
Η παρουσία των τροφίμων και γενικά προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης εξακολουθεί να έχει φθίνουσα πορεία, ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα. Εκτίναξη παρατηρείται στην κατηγορία μη ταξινομημένων ειδών, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών χρυσού.
Αντιστρόφως, μείωση κατά 17% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε 488,8 εκατ. ευρώ έναντι 595,9 εκατ. ευρώ το α΄εξαμ. 2011.
Στο μεταξύ η Τουρκία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή αυγών προς την ΕΕ ύστερα από την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Κεσκίνογλου, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, προέβη σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία για την εξαγωγή αυγών για βιομηχανική χρήση (όχι για άμεση κατανάλωση). Παράλληλα, προσανατολίζεται σε εξαγωγές και σε άλλες χώρες της ΕΕ ( Ολλανδία , Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία). Οι συνολικές εξαγωγές αυγών το α΄ εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε 163 εκατ.δολ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2011. 

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.