Επίθεση στον Ερντογάν για τη συγνώμη

  MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

H συγγνώμη που ζήτησε χθες ο Ερντογάν για τις σφαγές των Κούρδων τη δεκαετία του 30’ έχει ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» στην Τουρκία.

   Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος(CHP)Κεμάλ Κιλιτσνάρολγλου ζήτησε το «άνοιγμα των μυστικών κρατικών αρχείων» για τη σφαγή των Κούρδων στην πόλη Ντέρσιμ. Υπονοώντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει γνωστά στο παρελθόν. Αυτή η ανακοίνωση δείχνει πως το τουρκικό κράτος είχε συγκεκριμένη πολιτική εξόντωσης μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι.  

  Ο πρόεδρος του γραφείου του CHP, ζήτησε κι αυτός συγγνώμη από τους Κούρδους για τα γεγονότα του Ντέρσιμ αλλά αμέσως παύτηκε από τη θέση του δείχνοντας πως υπάρχουν ακόμη παλιές νοοτροπίες στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις χθεσινές του δηλώσεις είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τις σφαγές που έχει κάνει το τουρκικό κράτος εναντίων των κατοίκων του.

  Ο Ερντογάν, αποκάλυψε ντοκουμέντα των αποφάσεων της τότε κυβέρνησης που αποφάσιζαν   τις σφαγές εναντίων  των κατοίκων της πόλης Ντέρσιμ στην ανατολική Τουρκία τη δεκαετία του 30’. Σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τουλάχιστον 11.000.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως στις σφαγές αυτές σκοτώθηκαν 40.000 άνθρωποι.

  «Αν σαν κράτος πρέπει να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτά που συνέβησαν θα το κάνω και το κάνω» δήλωσε ο Ερντογάν που αποκάλυψε πως πολλές από τις βάρβαρες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και τοων Τουρκμένων κατοίκων της περιοχής είχαν .την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Ινονού και του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας.

  Αφορμή για τη συγγνώμη αυτή ήταν η κόντρα του Ερντογάν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Tη δεκαετία του 30’ το CHP βρίσκονταν στην κυβέρνηση και ακόμη και σήμερα η ηγεσία του αρνείται να αναφερθεί στο ζήτημα της σφαγής του Ντέρσιμ.

  Η «συγγνώμη» του Ερντογάν ίσως στο μέλλον  φέρει κι άλλες «συγγνώμες» για τους Αρμένιους, Πόντιους κτλ