Ερντογάν για τις σχέσεις με το Ιράν» παραμένουν οι διαφωνίες μας στο θέμα της Συρίας»

  

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

  

   Η πολυπόθητη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Πέμτης.

    Η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης αλλά είχε αναβληθεί. Επισήμως είχε αναφερθεί κάποιο πρόβλημα υγείας του Αχμαντινετζάτ. Όμως υπήρξαν υποψίες και για την υγεία του τούρκου πρωθυπουργού.   

 

   Εντύπωση προκάλεσε πάντως πως μετά τη συνάντηση που είχε διάρκεια περίπου 2 ωρών, δεν έγινε καμία κοινή συνέντευξη τύπου γεγονός που δείχνει πως Τουρκία και Ιράν προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και δεν θέλουν να διαρρεύσει κάτι για τις συνομιλίες τους.   

Βασικό θέμα συζήτησης, ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπου αναμένεται να υπάρξει κάποια συμφωνία για να γίνουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα της Συρίας, της αντιπυραυλικής ασπίδας αλλά και το θέμα εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Τουρκία.

  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε αργότερα στους τούρκους δημοσιογράφους, τόνισε πως  «παραμένει η διαφωνία της Τουρκίας με το Ιράν στο θέμα της Συρίας.»  Η Άγκυρα επιθυμεί την αποχώρηση του Άσαντ ενώ το Ιράν μέχρι στιγμής εξακολουθεί να τον στηρίζει. Ο τούρκος πρωθυπουργός για το θέμα του χώρου των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειαςτης Τεχεράνης  που ενδέχεται να είναι η Κωνσταντινούπολη δήλωσε « πως δεν υπάρχει ακόμη κάτι ξεκάθαρο».

  Με γραπτή ανακοίνωση από την προεδρία του Ιράν ανακοινώθηκε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» και τονίζεται  πως «συζητήθηκαν και οι τρόποι ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων κυρίως στον ενεργειακό τομέα»

  Ο Ερντογάν το απόγευμα της Πέμπτης  συναντήθηκε και με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμανεϊ.