«Έχουμε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο»,λέει ο Νταβούτογλου.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, έκανε αναφορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου , απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί προόδου τις διμερείς συνομιλίες για το καθεστώς του Αιγαίου.

Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα», τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκέϊτ.


Ο τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι οι συνομιλίες είναι μυστικές , όμως παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόοδος. «οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα.» τόνισε ο Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011.

»Ήμασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την Ευρω-τουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου», είπε ο Νταβούτογλου.