«Φάουλ» Μόσχας.Συζητά για πώληση S-400 με Τουρκία

Η Μόσχα συζητά με την Άγκυρα για τη πώληση των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 ή και των ακόμη πιο εξελιγμένων S-400! Η είδηση έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους πληροφορίες,αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών είναι πραγματικά σοβαρές.
Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν ότι η πρόθεση της Μόσχας για τη πώληση αυτών των συστημάτων είναι κι ένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα ,η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει αυτούς τους πυραύλους σε “εν υπνώσει” κατάσταση ,αποφεύγοντας να κάνει ακόμη και εκπαιδευτική βολή.
Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι η ρωσική δυσαρέσκεια έχει να κάνει και με το διαφαινόμενο “ναυάγιο” της προμήθειας 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Μόσχα για τον ελληνικό στρατό. Με 1,7 δις κόστος η προμήθεια αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει.Και σίγουρα η Μόσχα δεν μπορεί να αισθάνεται …ριγμένη από την Ελλάδα που αν και μέλος του ΝΑΤΟ,διαθέτει στο οπλοστάσιό της πάρα πολλά ρωσικά οπλικά συστήματα.
Οι Τούρκοι είχαν αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα στην αγορά των S-300 από τη Κύπρο και τελικά με τη βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ κατόρθωσαν οι ρωσικοί πύραυλοι να μην τοποθετηθούν στη Κύπρο,αλλά στη Κρήτη,όπου πολύ συχνά τουρκικά μαχητικά επιχειρούσαν να εντοπίσουν τη θέση τους. Σε μία απ΄αυτές τις αποστολές είχε γίνει η εναέρια σύγκρουση των F-16,από την οποία είχε σκοτωθεί ο Έλληνας χειριστής Κ. Ηλιάκης.

Το θέμα της πυραυλικής ασπίδας που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φέρνει στο προσκήνιο και την υπόθεση των βαλλιστικών πυραύλων και υπό την έννοια αυτή επανήλθε το θέμα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού»,υποψήφιοι για αγορά πύραυλοι είναι αμερικανικοί, ρωσικοί και κινεζικοί.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η πιο σοβαρή περίπτωση εναλλακτικής λύσης προς τους αμερικανικούς πυραύλους «Patriot» είναι οι ρωσικοί S-300-400, ενώ σημειώνεται ότι οι κινεζικοί πύραυλοι είναι κυρίως πύραυλοι μέσου βεληνεκούς.

    Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, «οι ρωσικοί S-400 πλεονεκτούν σε σχέση με τους Patriot και τα υπόλοιπα συστήματα». 

    Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport επιθυμεί να πωλήσει στην Τουρκία τελευταίας γενιάς πυραύλους S 300 και S 400» και ότι «τίθεται θέμα συμπαραγωγής πυραύλων με τους Ρώσους