Γιατί η Τουρκία έδειξε δήθεν ενδιαφέρον για τους λαθρομετανάστες

Tην κρυφή αλήθεια για την ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκια στην Ελλάδα και την ανοχή (ή και άμεση βοήθεια της Άγκυρας  σε αυτή)  αποκάλυψε  με τον τίτλο της η τουρκική εφημερίδα Aksam. « Αυξήθηκαν οι περιπολίες και παρεμποδίστηκε η τραγωδία», γράφει η εφημερίδα  για την διάσωση , από την τουρκική ακτοφυλακή του συνόλου των λαθρομεταναστών που επέβαιναν σε δύο λέμβους οι οποίες – σε διαφορετικά σημεία – ναυάγησαν.Οπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν ότι διασώθηκαν την τελευταία στιγμή 75 πρόσφυγες σε δύο ξεχωριστές λέμβους στα ανοικτά της Μαρμαρίδας και των Δαρδανελίων . Στην μία περίπτωση συνολικά 39 άτομα (εκ των οποίων  13  παιδιά και 7 γυναίκες) προσπάθησαν να διαφύγουν από το Μποσμπουρούν της Μαρμαρίδας στην Σύμη. Ομως καθοδόν προς την Σύμη την νύκτα η πλαστική λέμβος άρχισε να βυθίζεται τρία μίλια ανοικτά του Μποσμπουρούν . Η ακτοφυλακή της Μαρμαρίδας που έκανε περιπολία , έσωσε τους πρόσφυγες . Εγινε γνωστό ότι 32 πρόσφυγες ήταν Παλαιστίνιοι , 4 Ιρανοί και 3 Αφγανοί. 

Επίσης – αναφέρουν τα ρεπορταζ- 36 πρόσφυγες που θέλησαν να περάσουν από το Αϊβατζίκ των Δαρδανελίων στην Λέσβο κινδύνεψαν να πνιγούν όταν υπέστη βλάβη ο κινητήρας της λέμβου και άρχισαν να μπαίνουν νερά . Διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες (εκ των οποίων το ένα παιδί και 3 γυναίκες) ήταν υπήκοοι της Μάλτας , της Νότιας Αφρικής, του Ιράν και της Μιανμάρ . 
Αλλά και ο τίτλος της  εφημερίδας  Turkiye λέει το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια: « Παρεμποδίστηκαν δύο ξεχωριστές τραγωδίες προσφύγων».Η Bugun γράφει για το θέμα  με τον τίτλο « Τους έσωσε το λιμενικό ενώ περίμεναν τον θάνατο». 
Είναι φανερό από όσα γράφουν οι εφημερίδες ότι όταν οι Τούρκοι κάνουν όπως πρέπει τις περιπολίες στα νερά τους  τότε εντοπίζουν τους λαθρομετανάστες και μπορούν να τους παρεμποδίσουν. 
Τώρα θα πείτε γιατί τον έκαναν – τον εντοπισμό – στις δύο αυτές περιπτώσεις και δεν τον κάνουν και τις υπόλοιπες φορές; Η απάντηση είναι απλή: Διότι τα ναυάγια έγιναν στα νερά τους και δεν ήθελαν να »φορτωθούν» και άλλα πτώματα πνιγμένων λαθρομεταναστευτών, όπως τις προάλλες με τον θάνατο 61 μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανοιχτα τηςΣμύρνης. 
Αν είχαν ναυαγήσει λίγο πιο έξω, σιγά μην έτρεχαν….