Γκιουλ: «Δεν είμαστε αλλεργικοί με τους Κούρδους»

Θορυβήθηκε για τα καλά η Αγκυρα με τις (στρατιωτικές- και όχι μόνο) κινήσεις των Κούρδων ανταρτών στην ΝΑ Τουρκία. Και πέραν από την τεραστια στρατιωτική επιχείρηση που έκανε, την ταραχή της αποδεικνύει και η σύνοδος  του λεγόμενου »Ανώτατου Συμβουλίου Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας».
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα  Sabah  το »Ανώτατο Συμβούλιο Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας» συνεδρίασε υπο την Προεδρία του Τούρκου Αντιπροέδρου κ. Μπεσίρ Αταλάϊ , όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία , οι πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ στο Σεμντιλί  , η ύπαρξη βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ  και ο βαθμός ασφαλείας για τους τούρκους στρατιώτες που παράσχουν τα προκεχωρημένα φυλάκια του στρατού στην ΝΑ Τουρκία.
Στην συνεδρίαση μετείχαν οι Υπουργοί  Δικαιοσύνης κ. Εργκίν, Εσωτερικών κ. Σαχίν Αμυνας Γιλμάζ , Οικονομικών κ. Σιμσέκ, ο ΓΓ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. Τουρκέρ , ο Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου κ. Ακάρ, ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής κ. Καλιοντζού και ό επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Φιντάν.
 Την ίδια στιγμή  η Άγκυρα επιχειρεί  και μια »κατευναστική» τακτική απέναντι στην μάζα των Κούρδων πεοσπαθώντας να την διαφοροποιήσει από το ΡΚΚ. »Οι Τούρκοι δεν είναι αλλεργικοί με τους Κούρδους», δήλωσε σχετικά ο Τουρκος Πρόεδρος κ. Γκιούλ,  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, αναφέρει η Sabah.  
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα δημιουργίας Κουρδικού κράτους στην περιοχή , ο τούρκος Πρόεδρος είπε: « Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του κουρδικού λαού και των τρομοκρατών του ΡΚΚ που δρούν εντός και εκτός Τουρκίας. Δεν επιθυμούμε να εμφανιζόμαστε ως ένα Εθνος που είναι αλλεργικό στους Κούρδους. Αυτό δεν ισχύει. Ο τουρκικός λαός και ο κουρδικός λαός είναι αδέλφια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να χωρίσει τον ένα λαό από τον άλλο».
 
Επίσης ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι υπάρχουν Κούρδοι στην Τουρκία όπως επίσης και στο Ιράκ , στην Συρία, στο Ιράν και άλλες χώρες και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να ζει ευτυχισμένα στην χώρα του.Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία πάντοτε υποστήριζε και προστάτευε τους Κούρδους και ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας ή άλλων χωρών δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μέρος της τρομοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αποστερηθεί τα δικαιώματα τους από μία κυβέρνηση που έχει χάσει την νομιμοποίησή της και ότι στην Συρία «εκτυλίσσεται το χειρότερο σενάριο».