Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τη συμμόρφωση της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες υπήκοοι σε περίπτωση κληρονομιάς ή καταχώρισης περουσιακών στοιχείων, ιδίως όσον αφορά στην εφαρμογή από τις τουρκικές αρχές του τροποποιημένου Νόμου περί Κτηματολογίου.
 
Το ΕΔΑΔ έχει κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 (ειρηνική απόλαυση της περιουσίας) της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, και διέταξε την επιστροφή της περιουσίας ή την παροχή χρηματικής αποζημίωσης στους αιτούντες. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας κ. Stephan Fule σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.
 
Ο κ. Κουμουτσάκος στην ερώτησή του επισήμανε ότι οι Έλληνες υπήκοοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά στην απόλαυση και στην καταχώρηση ακινήτου περιουσίας που τους ανήκει συνεπεία κληρονομικής διαδοχής, όπως ανέφερε άλλωστε και η φετινή έκθεση προόδου για την Τουρκία.
» Η Επιτροπή θέτει αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα», ανέφερε ο Επίτροπος και τόνισε ότι «τα υποψήφια προς ένταξη κράτη πρέπει να σέβονται και να προάγουν τις αξίες που αναφέρονται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
 
Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Fule επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδικάζει την Τουρκία σε υψηλή καταβολή αποζημίωσης σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις ακινήτων που εξετάστηκαν από το ΕΔΑΔ.