Η Finansbank σε κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε την μητρική της, Εθνική Τράπεζα. Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι.

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Πανηγυρίζουν οι τούρκοι καθώς η κεφαλαιοποίηση της  τουρκικής τράπεζας Finansbank, της θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής Τράπεζας, ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας.

   Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδα Habertürk η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας από τα 15.δισεκατομμύρια  δολάρια, μειώθηκε στα 3.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η κεφαλαιοποίηση της Finansbank, βρίσκεται στα 4.8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τους γείτονες μας.

  Γι’αυτό και η τουρκική εφημερίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο «γίνανε πιο πλούσιοι από τα αφεντικά τους» και κάνει αναφορά στις τουρκικές τράπεζες που είχαν εξαγοραστεί από τράπεζες του εξωτερικού.

   Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην διαφορά κεφαλαιοποίησης και άλλης μιας τράπεζας, της τουρκικής Denizbank η οποία είχε εξαγοραστεί από την βελγική Dexia.

  Η κεφαλαιοποίηση της Dexia το 2007 ήταν 27.2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα έχει πέσει στα 3.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία της τουρκικής τράπεζας έχει φτάσει στα 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια και σε λίγους μήνες ενδέχεται να συμβεί το φαινόμενο της Finansbank με την Εθνική. Η θυγατρική τράπεζα να έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την μητρική.